Houston

memorial-png
O rotacijiPrijavaDokumentacijaProgramFAQKontakti

O rotaciji

Slovenski študenti medicine imajo možnost opravljati elektivno rotacijo na področju srčno-žilne kirurgije in/ali kardiologije v Texas Medical Centru v Houstonu. Gre za največji medicinski kompleks na svetu. Praksa poteka pod okriljem University of Texas Health, v bolnišnici Memorial Hermann, kjer na Heart and Vascular Institute-u deluje naš gostitelj in mentor, vrhunski srčno-žilni in torakalni kirurg Dr. Igor D. Gregoric.

Možnosti prakse za študente medicine 4. letnika ali starejše so sledeče:

 • 1 mesec srčno-žilne kirurgije (CV Surgery) ali
 • 1 mesec kardiologije (Cardiology) ali
 • 2 meseca, od tega 1 mesec srčno-žilne kirurgije in 1 mesec kardiologije.

Elektivna rotacija CV Surgery/Cardiology je izjemnega pomena za posameznike, ki se zanimajo za področje srčno-žilnih obolenj. Rotacija je prav tako odlična priložnost za seznanitev z načinom dela v medicini v ZDA. Priporočamo jo vsem, ki se zanimajo za delo v ZDA v prihodnosti.

D.R.I.M.S. America in Dr. Igor Gregoric

Dr. Gregoric je od leta 1999 gostil že preko 600 študentov in mladih zdravnikov, ki jih je nato povezal v društvu D.R.I.M.S. America (Društvo za raziskovanje in raziskovanje medicincev Slovenije, http://www.drims.si/). Namen D.R.I.M.S. America je (1) spodbujati mednarodno sodelovanje in klinične prakse, (2) nadaljevati z izobraževanjem mladih zdravnikov in študentov medicine ter spodbujati njihovo zanimanje za medicinsko raziskovanje.

Nagovor dr. Gregorica:

Dear colleagues and friends!

Over the last ten years many alumni from the University of Ljubljana have had the opportunity to visit the Texas Medical Center (TMC) and participate in rotations with many of our institutions such as the Texas Heart Institute, one of the leaders in the research and treatment of cardiac disease, and University of Texas M. D. Anderson Cancer Center, a world leader in cancer treatment. Many have also had the opportunity to participate in scientific research and publications in reputable medical journals, under the direction and guidance of our faculty and the Texas Heart Institute editorial staff.

Over the years I have enjoyed hosting these visits tremendously to over more than 600 colleagues and medical students who rotated through the Texas Medical Center. I always wondered how creative it would be to unite everybody in a formal organization. So the idea was born to form the association of all the medical students and physicians who visited our center. To symbolize the “STRIVE FOR PERFECTION AND OUTREACH FOR THE STARS” within this association we named it DRIMS (Društvo za raziskovanje in raziskovanje medicincev Slovenije). As you can imagine, the DRIMS was established through the efforts and teamwork of numerous international colleagues in the medical field.

As Mentor and Co-Founder of this association I would like to share my enthusiasm at the prospect of DRIMS members meeting and interacting with world renowned Texas Medical Center experts who will be giving lectures and/or presentations on yearly basis. My mission is not only to maintain collaborations between TMC and Slovene medical community, but also to enhance the opportunities for all of you who have visited TMC and all of those in the future to come. I feel this would benefit the population of Slovenia by bringing some fresh air into the Slovenian Medical Field and expanding our shared knowledge and expertise on both sides of the Atlantic.

Sincerely,

Igor D Gregoric, MD
Honorary President of the DRIMS Association

Prijava

Prijavi se lahko posameznik, ki je opravil 3. letnik medicine na Medicinski fakulteti UL.

POZOR: Do nadaljnjega je prijava mogoča samo za študente Medicinske fakultete UL, ne pa za študente Medicinske fakultete UM. 

Za prijavo je potrebno izpolniti prijavni obrazec (spodaj) vsaj 5 mesecev pred planirano rotacijo. Pred prijavo preglejte tabelo List of Houston Elective Rotation Vacancies za prosta mesta. Vsak mesec je na voljo je 5 mest na CV Surgery in 5 mest na Cardiology. Prijave so možne zgolj in izključno v okviru terminov, ki so navedeni v ažurnem prijavnem obrazcu. Nova mesta dodajamo v seznam dvakrat letno in takrat boste zmeraj obveščeni po mailing listah.

Prijava na rotacijo

Prosta mesta

Po prijavi boste dobili potrditveni e-mail s strani enega izmed koorinatorjev. Če bo termin slučajno v vmesnem času že zaseden, boste o tem obveščeni v roku 72 ur. V času do odgovora so še možne prekinitve prijav. Ko vaš termin potrdimo, se vaši podatki posredujejo v ZDA. Spremembe na tej točki več niso mogoče, obstaja pa možnost odpovedi v primeru nepričakovanih dogodkov ali zapletov. Odjava je možna najmanj 5 mesecev pred odhodom. V kolikor se kandidat ne bo odjavil pravočasno, ponovna prijava za časa njegovega študija žal ne bo več možna.

Takoj, ko dobite potrditev glede termina, lahko začnete s pripravo dokumentov. Potrebne obrazce, navodila za izpolnjevanje ter nasvete za pošiljanje najdete pod zavihkom Dokumentacija. Dokumenti morajo prispeti v ZDA 3 mesece pred začetkom planirane rotacije. Za ponazoritev potrebe po pravočasnem posredovanju dokumentov prilagamo flowchart poteka pridobitve F-1 vise pri UTHealth.

S pomočjo teh dokumentov boste v roku meseca ali dveh dobili I-20 obrazec, ki vam bo omogočil pridobitev F-1 študentske vise za ZDA. Ko dobite I-20 obrazec po fizični pošti, morate izpolniti Visa Application Form DS-160 , plačati SEVIS fee preko spleta in se naročiti za razgovor na veleposlaništvu ZDA v Ljubljani, kjer plačate še stroške izdaje vize. Postopek na veleposlaništvu se lahko opravi v dveh dneh.

Tako ste pripravljeni na odhod v ZDA in opravljanje elektivne rotacije v Houstonu. Za najboljšo izkušnjo priporočamo, da si preberete zavihek s pogosto zastavljenimi vprašanji (FAQ). Obvezno si preberite zavihek Program, kjer so med drugim zapisane zadolžitve študenta na elektivni rotaciji.

Dokumentacija

Dokumenti, ki jih potrebujete za pridobitev I-20 obrazca za viso:

OPOMBA: Študenti, ki se na prakso odpravljajo za 2 meseca morajo vse dokumente priskrbeti v dveh originalnih izvodih! Potrdilo banke mora biti izdano v znesku 4410$.

Ljubljana:

NOVO: Potreben je nov znesek na Financial resources formu, prosim bodite dosledni.

Dokumente 9-12 naj študenti odnesejo v Mednarodno pisarno MF UL (PAFI), ki bo poskrbela za pridobitev potrebnih podpisov dekana. Prav tako pri njih ali v tajništvu medicinske fakultete pridobite uraden izpisek ocen v angleškem jeziku. Ni veljaven več ročni izpis ocen. Izpis ocen prav tako potrebuje dekanov podpis.

Tisti, ki boste rotacijo uveljavljali kot vaje iz interne medicine ali kirurgije, prosim poglejte še dodatna navodila za potrebne dokumente pod FAQ – drugo (Ali šteje rotacija kot opravljena praksa za predmet kirurgija in/ali interna medicina).

Maribor:

Dokumentacijo pridobite v celoti sami, s pomočjo referata in dekanata MF UM. Dean’s Letter MB pošljete parafirano g. Boštjanu Križu po e-pošti, da lahko natisne na dopisni list in da dekanu v podpis. Isto je v referatu potrebno English Certificate natisniti na dopisni list in ga nato nesti v podpis prof. Šabec, hkrati z dokazom opravljenega izpita iz angleščine.

Ostale dokumente pridobite sami. Dokumenti morajo prispeti v ZDA najkasneje 5 mesecev pred začetkom elektiva.

Naslov za pošiljanje dokumentov:

Eva M. Pongratz

Center for Advanced Heart Failure

6400 Fannin, Suite 2500

Houston Texas 77030

 

University of Texas Health Science Center Houston at
Memorial Herman Hospital – Heart Vascular Institute

Pred pošiljanjem preglejte, če so vsi dokumenti pravilno izpolnjeni. Pošiljajte le originalno in popolno dokumentacijo (vseh 12 dokumentov) Obvezno shranite vse kopije vseh dokumentov, saj se lahko kdaj zgodi da se dokumenti izgubijo ali založijo in potrebujete kopijo.. Za dodatna vprašanja pišite na houston@medicinec.si. Za pošiljanje uporabljajte UPS, storitev UPS Express ali FEDEX.Pošiljko dvigne kurir UPS, ki ima tudi embalažo za pakiranje (UPS envelope). Priporočamo, da se za pošiljanje dokumentov povežete (ponavadi cela skupina, ki gre določen mesec), saj bo lažje in ceneje. Seveda pa: mind the deadline ki je 5 mesecev pred pričetkom vaše rotacije!

Program CV Surgery in Cardiology

CV SURGERY

Ponedeljek

 • 7.00 prihod na oddelek, pregled pacientov(na racunalniku), ki se jih spremlja oz. pri čigavih operacijah se je asistiralo, priprava na operacije, ki so na sporedu za ta dan
 • 7.30 Grand Rounds (vizita z vsemi kirurgi in kardiologi, tudi dr. Gregorič in dr. Kar)
 • dopoldanska vizita s kirurškim team-om: najprej pred računalnikom kjer se pregledajo vsi laboratorijski izvidi, x-rays,… nato se fizična vizita pri kateri se gre do vsakega pacienta in se pogleda rane, če je treba kaj odstranit se odstrani (vse skupaj ponavadi traja zelo dolgo oz. se vmes prekine zaradi operacije in se potem nadaljuje)
 • operacije, največ trije primeri na dan, pri vseh se asistira; po končani operaciji se pacienta nujno spremlja v sobo in ostane ob njem dokler ni stabilen (oz. dokler niso monitorji priklopljeni)
 • 16.30 sestanek v dr. Gregoričevi pisarni kjer se dobi posodobljen seznam pacientov in se jih vse prediskutira s celotnim team-om
 • popoldanska vizita , pri kateri se ponovno gre do vseh pacientov (traja do večera)
 • prihod domov okoli 19.00

Torek

 • 8.00 MRB Conference (3.nadstropje): tukaj se razpravlja in predlaga paciente za transplantacije
 • ostali potek dneva enak kot v pondeljek
 • v primeru, da ni nobenih operacij na sporedu se lahko gre na kliniko in tam opazuje

Sreda

 • TAVI dan

Četrtek

 • 7.30 včasih kaka konferenca vendar ne vedno, bodisi Morbidity & Mortality bodisi Pathology
 • ostali potek dneva podoben kot ponedeljek

Petek

 • 7.30 Grand Rounds v konferenčni sobi(3. nadstropje) : v bistvu ista stvar kot v pondeljek samo v sedečem polozaju in ne na oddelku
 • ostali potek dneva podoben kot ponedeljek

CARDIOLOGY

(program je še v izdelavi)

Načeloma študenti, ki so na kardiologiji, hodijo na vse jutranje konference in vizite kot študenti na kirurgiji. Nato se porazdelijo po kliniki in oddelku, kjer sledijo svojim mentorjem pri delu. Na kliniki potekajo sprejemi in kontrolni pregledi bolnikov, na oddelku pa večinoma potekajo celodnevne vizite, kjer se celostno obravnava vsakega bolnika. Študenti naj bi spremljali večino bolnikov in na koncu rotacije tudi izdelali kratko seminarsko nalogo in predstavitev. Ob sredah je tako kot na kirurgiji TAVR dan.

Priporočena literatura

Intermacs klasifikacija srčnega popuščanja

Pogosto zastavljena vprašanja

1. Prijava

Je elektivna rotacija v Houstonu plačljiva?

Rotacija sama po sebi ni plačljiva. Edini stroški, ki jih lahko pričakujete tekom prijave so iz naslova pridobivanja F-1 vise in pošiljanja dokumentov.

Kdaj se naj prijavim?

Priajve se odpirajo vsake pol leta za leto dni vnaprej, o tem boste obveščeni preko mailov na mailing listo.

Komu je rotacija namenjena?

Kratek odgovor: študentom medicine višjih letnikov. Daljši odgovor: motiviranim posameznikom, ki se želijo seznaniti z načinom dela v medicini v ZDA ali z vrhunsko in neprimerljivo tehnologijo na področju srčno-žilne kirurgije oz. kardiologije. Prav tako gre za veliko časovno in finančno investicijo, zato priporočamo tehten razmislek o vseh teh dejavnikih pred prijavo na rotacijo.

Ali lahko spremenim mesec svoje rotacije, ko sem enkrat prijavljen?

Ne. Žal spremembe po končni potrditvi niso več mogoče. Potrditev je tudi zavezujoča in pomeni, da se rotacije morate udeležiti. Odpovedi so možne, vendar v razumnem času (vsaj 5 mesecev pred planiranim elektivom), da lahko drugim študentom omogočimo rotiranje v danem mestu. V nasprotnem primeru se študenta, ki se odjavi prepozno penalizira s prepovedjo opravljanja rotacije v bodoče.

2. Letalske karte

Kdaj kupiti letalsko karto?

Priporočamo, da ne čakate do zadnjega trenutka, prav tako pa ne kupovati letalske karte, dokler ni vaš termin zagotovo potrjen po prijavi.
V primeru, da se ne držite predpisanih rokov in dokumente ne pošljete 3 mesece pred rotacijo, vam ne moremo zagotoviti, da boste pravočasno dobili potrebne dokumente za vizo in tako tudi zagotovo opravljali rotacijo.

Potrebno je tudi upoštevati dejstvo, da viza, ki jo pridobite s strani ameriške ambasade prične veljati 28 dni pred pričetkom rotacije in tako vstop v državo pred tem s to vizo žal ni možen. ( prosimo, da natančno preberete navodila tudi na njihovi speltni strani) Ko enkrat vstopite v državo z drugo npr. turistično vizo je potreben ponoven izstop in vstop, da se lahko aktivira študentska viza, brez katere pa ne morete opravljati rotacije v Memorial Hermann bolnišnici. Tako, da lepo prosimo da te zadeve upoštevate. Prav zaradi tega in možnih komplikacij so potovanja pred rotacijo s strani Medicinske fakultete in strani Dr. Gregoriča odsvetovane in se študentom, ki bodo odšli prej na potovanje žal ne more zagotoviti, da bodo do predčasnega odhoda prejeli vso potrebno dokumentacijo.

Kako si naj planiram prihod/odhod?

Rotacije se začenjajo prvega in končujejo zadnjega v mesecu. Obvezno je, da ste v Houstonu vsaj dva dni prej, da lahko uredite administrativne zadeve in se aklimatizirate. V primeru, da je prvi v mesecu vikend ali ponedeljek, priporočamo, da priletite v Houston vsaj v četrtek, saj ob petkih ponavadi potekajo registracije.

Odhod lahko planirate prvega v sledečem mesecu (ali pa seveda kasneje).

3. Oblačila

Kako je z delovnimi oblačili? Potrebujem plašč?

Delo v bolnišnici poteka v uniformah (scrubs), ki jih dobite tam. Delovnih oblačil ni potrebno lastnoročno umivati, saj se jih dnevno menjava v bolnišnici. Če imate prostor v prtljagi, priporočamo, da vzamete s seboj beli plašč za delo izven operacijske dvorane. Stetoskop je tudi dobrodošel.

Priporočamo udobna obuvala (npr. superge), saj so delovni dnevi dolgi in včasih lahko za operacijsko mizo stojite ves dan ali celo pozno v noč.

Kaj pa izven bolnišnice?

Za posebne dogodke, na katere ste lahko vabljeni, je priporočeno imeti s seboj t.i. business attire, ni pa obvezno.

Pri izboru drugih oblačil priporočamo, da se odločate glede na trenutne vremenske razmere pred prihodom, saj temperature nihajo od 5°C pozimi do 45°C poleti.

4. Bivanje

Please contact Ms. Eva Pongratz for more info regarding the most updated housing options.

5. Prehrana

V bolnišnici je na voljo menza z dnevno sveže pripravljenimi jedmi, žarom, solatnim barom, prigrizki, kafeterijo. V sosednjih bolnišnicah so tudi podobne menze s podobno ponudbo. V bolnišnici st. Lukes je na voljo tudi McDonald’s v ulici z bolnišnico pa še druge manjše kafeterije in lokali s hitro prehrano (subway, Starbucks, suši, mehiška, solatni bari) cca 15usd dnevno za prehrano.

6. Štipendija

Slovenski študenti lahko za študijske obiske v tujini dobijo štipendijo od Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije. Vsako leto okrog novembra se razpiše Javni razpis štipendij za študijske obiske slovenskih dijakov in študentov v tujini, preko katerega ste upravičeni do 500 EUR kompenzacije za potne stroške ter 70 EUR za vsak dopolnjen teden bivanja v tujini. Tako si lahko v večji meri pokrijete stroške rotacije.

Priporočamo, da pazljivo preberete razpisno dokumentacijo. Priložiti je potrebno opis programa, ki je na voljo tukaj. Prav tako potrebujete s strani fakultete potrdilo, da se opravljena rotacija priznava ali (a) kot pripis k diplomi ali (b) kot opravljena praksa dela študijskega procesa.

Po končani rotaciji obvezno pošljite, v roku enega meseca,  poročilo izmenjave v obrazcu, ki je na povezavi pod – poročilo o udeležbi.

Potrdilo v Ljubljani izda pristojna katedra.

7. Prvi dnevi

Kaj lahko pričakujem na dan prihoda?

Predhodno boste dobili potrditveni e-mail in navodila kdaj se morate  zglasiti v pisarni Jamie Munsinger na UTHSC Medical School, ki vas pošlje naprej po ID badge in v International Office za check-in. To je običajno en delovni dan pred prvim v mesecu.Nato je potrebno urediti še flu shot, v kolikor ga niste v Sloveniji, aktivirati ID badge, opraviti orientacijo po operacijskih. Tam vam bodo razkazali tudi omarice, kako jemati delovna oblačila in kako si kirurško umivati roke.

Nekaj dni po tem, ko opravite vse administrativne zadeve, boste po e-pošti dobili še navodila za Patient Records Training, ki ga morate opraviti v sedmih dneh od prejetja e-pošte, da lahko delate na oddelku.

8. Transport

Imam kot študent kakšne ugodne možnosti za prevoz?

Transport je v Houstonu težavna zadeva, saj gre za velike razdalje, ki jih vsi domačini prebrodijo z velikimi osebnimi avtomobili.

Na voljo je metro sistem, ki sestoji iz ene metro proge in avtobusnih linij. Za ugodnejšo vožnjo z metrojem si je pametno priskrbeti Metro Q-Card, ki vam omogoča vožnje za 60c. Študenti lahko dobijo kartico zastonj s študentskim potrdilom iz pisarne UT Health (Jamie Munsinger).

Druge možnosti so še rent-a-car, ki ga priporočamo za vikend izlete in je ugoden. Seveda ima Houston tudi Yellow Cab taksije, ki pa žal ne čakajo povsod, kar lahko kdaj zakomplicira zadeve z naročanjem. V zimskih mesecih je dobra naložba kakšno preprostejše kolo iz Walmarta, zlasti če ostajate za dva meseca. Nekateri moteli (npr. America’s Best Value Inn) ponujajo zastonj shuttle prevoz do TMC in nazaj vsako uro.

Kljub vsemu se pripravite na večje dnevne odmerke hoje.

9. Stroški

Koliko denarja naj imam s sabo?

Mesečni stroški:

Bivanje: 500 – 750$
Transport: 15$ za metro, cene taksijev za krajše razdalje se gibljejo okoli 10usd, z letališča je priporočeno vzeti Blue shuttle cca 20 usd, taksi od letališča do nastanitev je cca 70usd
Hrana: 450$
Ostalo po želji: izleti, košarkaše tekme, koncerti, nakupovanje,itd.

Visa: cca. 300eur
UPS: cca. 40-50eur

*priporočamo nekaj rezerve

Gotovina ali kreditna/debitna kartica?

Priporočamo, da s seboj prinesete tako kreditno kartico kot tudi gotovino. Dvigovanje denarja z bankomatov v ZDA vedno zaračuna dodatno provizijo, zato je smiselno prinesti nekaj denarja v gotovini že iz Slovenije. Plačevanje s kreditno/debitno kartico je mogoče povsod in je zelo olajšano.

10. Drugo

Ali šteje rotacija kot opravljena praksa za predmet kirurgija in/ali interna medicina?

Po predhodnem dogovoru z nosilci kateder se to lahko uredi. Obvezno kontaktirajte nosilce dovolj hitro pred odhodom na rotacijo.

Če študent nima pogojev za opravljanje vaj v 6. letniku, se lahko rotacija šteje kot pripis k diplomi (0,5 točke za specializacijo na mesec).

Za priznavanje opravljenih vaj na MF UL iz:

  • interne medicine: opravljeni vsi izpiti, ki so pogoj za prijavo na vaje pred odhodom (priznani 4 tedni vaj, v LJ je  potrebno opraviti še 11 tednov)*
  • kirurgije: opravljeni vsi izpiti, ki so pogoj za prijavo na vaje pred odhodom, ter kirurški praktikum (v LJ je potrebno opraviti še ambulantni del vaj- 2tedna, ter skupne obveznosti. Ambulantni del lahko opravljate šele po opravljenem hospitalnem delu v Houstonu in ne prej. Skupne obveznosti pa potekajo na začetku vsakega sklopa vaj)**

*Za priznavanje vaj iz interne medicine potrebujete še evidenčni list, za katerega pred odhodom zaprosite na katedri. Izpolnjen list vam mora podpisati vaš mentor v Houstonu, ter ga nato po končani izmenjavi vrnite na katedro.

**Za priznavanje vaj iz kirurgije potrebujete evidenčni karton in list z opisanimi posegi in delom, ki ju prejmete na katedri. Oba dokumenta morata biti v orginalnih izvodih z žigi katedre, ter podpisana s strani mentorjev v Houstonu. Fotokopije niso veljavne. Liste prejmete na katedri, ko imate opravljene vse pogoje za vaje.

Katere dokumente potrebujem s strani izvajalcev programa?

Priporočamo, da približno teden pred odhodom domov prosite Evo Pongratz, da pripravi (a) priporočilno pismo nosilca programa in (b) potrdilo o opravljeni rotaciji z vsemi potrebnimi podatki.

So rotacije na drugih oddelkih tudi možne?

Žal zaenkrat ne. Namreč rotacijo na CV Surgery in Cardiology nam omogoča Dr. Gregoric in delamo direktno pod njegovim nadzorom. Priporočamo, da se rotacije udeležite, tudi če vam področje ni popolnoma pisano na kožo in v TMC nato poskusite sami navezati stike ali poiskati možnosti za delo na oddelkih, ki vas zanimajo.

Se naj prijavim na rotacijo?

Seveda!

Kontakti

Nika Zima
Koordinator za Ljubljano
E: nika.zima@gmail.com

Eva Pongratz
Assistant to Dr. Gregoric
6410 Fannin, UPB. Stuite 920
Houston, TX 77030
E: eva.m.pongratz@uth.tmc.edu
T: +1 713 486 6714

Informativne povezave:

http://heart.memorialhermann.org/
http://www.uthouston.edu/