ZBORNIKO NASEKIPIAKAKO SE PRIDRUŽITI?KONTAKTNEKAJ UTRINKOV Z DOGODKOV

Zgodovina projekta

Projekt Medimedo se je pričel izvajati v študijskem letu 2004/2005. Namen projekta je že od samega začetka otrokom pomagati pri premagovanju strahu pred zdravniki, zdravniškim pregledom in zdravniškimi pripomočki, jih izobraževati o delu zdravnika ter seznanjati z osnovnimi zdravniškimi preiskavami in bolnišničnimi oddelki. Študenti se na tak način urimo v odnosu do pediatrične populacije (v starosti 3 – 7 let) in pridobivamo nujno potrebne izkušnje, ki nam bodo kasneje kot zdravnikom pomagale pri obravnavi najobčutljivejših.

Glavni cilji projekta so:

  • Otrokom želimo pomagati pri premagovanju strahu pred zdravniki, zdravniškim pregledom in zdravniškimi pripomočki.
  • Izobraževanje otrok o delu zdravnika.
  • Seznanjanje otrok z osnovnimi zdravniškimi preiskavami in bolnišničnimi oddelki.
  • Študenti medicine se urimo v delu z najmlajšimi pacienti.
  • Druženje otrok in študentov.

Način delovanja

V okviru projekta Medimedo enkrat do dvakrat na teden izvedemo akcije v vrtcih in osnovnih šolah, kjer skupaj z otroki premagujemo strah pred zdravniki preko peti delovnih postaja. Tako otroci na različnih postajah (splošna ambulanta, kirurg, zobozdravnik, rentgen in postaja z organi človeškega telesa) spoznavajo delo zdravnika s tem, ko zdravijo svoje igračke.
Večkrat letno organiziramo predavanja ˝Medimedo popoldne˝, kjer predavajo strokovnjaki iz področja pediatrije, psihologije, pedagogike in sorodnih strok, kjer nam predstavijo najrazličnejše in najzanimivejše primere ter teme iz njihovega področja.

1. Kaja Slabe, vodja projekta
2. Kaja Čeh, organizacijska ekipa projekta
3. Ludvik Drobne, organizacijska ekipa projekta
4. Špela Videc, organizacijska ekipa projekta
5. Danaja Gnilšek, organizacijska ekipa projekta
6. Mojca Dovnik, organizacijska ekipa projekta

 

Kaja Slabe
medimedo@medicinec.si
+386 51 643 311

“Za vodenje projekta sem se odločila, ker me veseli delo z ljudmi, otroki, kot tudi odraslimi. Uživam ”v navezi” z najmlajšimi in tako lahko ponovno, a drugače, spoznavam svet bolnišnic in zdravnikov skozi otroške oči, pri sami organizaciji pa sodelujem z ljudmi z isto idejo – da soustvarjamo projekt Medimedo.”

Projektu se lahko pridružijo vsi zainteresirani študenti, ki jih privlači pediatrija ali imajo radi igro z otroki. Bistveno je prikazati otrokom naš bodoči poklic kot prijeten in odpraviti strah pred bolnišničnimi ustanovami in zdravstvenimi delavci.