Eden drug’mu ogenj dajmo!

gledališki pozdrav

 

Dramska skupina je začela stopati prve korake pred 4 leti. Vsem projektom, ki imajo povečini medicinsko vsebino, smo poleg petja hoteli dodati še en segment kulturnega ustvarjanja. Govorjeno besedo, dramsko besedo. In tako se je začelo.

Doslej smo imeli 4 vidne nastope, in sicer vse tri na božičnih koncertih zadnja štiri leta.

Začeli smo z recitali, ki smo jih predstavili širšemu občinstvu. Prvi recital je bil posvečen pevcu s Krasa, ki je umrl premlad in z veliko pesmimi, ki so ostale samo v njegovi glavi – Srečku Kosovelu. Človeku, ki je revolucionarno in vizionarsko gledal na tedanje čase in na čase, ki so v Evropi prihajali. Hkrati pa je bilo v njem veliko domotožja in

navezanosti na domačo grudo – Kras. In tako kot pri vsakem poetu je tudi ljubezen igrala veliko vlogo v njegovih pesmih. V recitalu z naslovom Kalejdoskop smo predstavili izbor osemnajstih pesmi in zapisov: V svojem dnu, Kraška vas I, Jesen, Balada, Pesem, Sonce Nada je že ugasnilo, Lepa bedra ima, Kalejdoskop, Ej hej, Rodovnik, Pesem o malem narodu, Ves svet je kakor, Ostri ritmi, Kons. 5, Proračun, ABC, Sferično zrcalo in Ekstaza smrti. Želeli smo predstaviti pesmi v drugačni dimenziji, kot smo vajeni; v gibanju, z glasbeno podlago in rekviziti za bolj doživeto predstavitev poezije. Recital smo predstavili: Anita Ferjuc, Diana Pučko, Ines Zamuda, Marjetka Mirkac, Simona Majhenič, Špela Brecelj, Željka Igrec, Andrej Černi, Tilen Zamuda in David Sopotnik. Prvi zelo dobri odzivi so nam dali vetra v peruti in naslednje leto smo se zopet lotili recitala.

Tokrat smo si izbrali pesnika, ki nas je zapustil leta 2005, za sabo pa pustil obsežen in dih jemajoč opus. Kot eden najpomembnejših slovenskih književnikov druge polovice 20. stoletja se je uveljavil z ostrino skoncentrirane misli in presenetljivo svežino izraza. Delo je bilo zahtevno, a mislim, da smo dostojno predstavili njegove misli širšemu občinstvu. Recital z naslovom Za vse boš plačal je obsegal deset pesmi: Mrtve stvari, Biti kaplja, Lok ljubezni, Črni deček, Vse ptice, Veliki črni bik, Za vse boš plačal, Ujeti volk, Ubijavci kač in Kepa pepela. Tudi tokrat so bili verzi predstavljeni na nekonvencionalen način, še drzneje kot leto poprej. Recitalu smo življenje na odru vdahnili: Eva Nike Cvikl, Jasmina Golc, Željka Igrec, Šadeja Nestorov, Diana Pučko, Ines Zamuda, Andrej Černi in David Sopotnik.

Naslednje leto pa je do nas prišla prošnja, če bi namesto recitala prevzeli kar celotno vodenje koncerta. Seveda smo z veseljem sprejeli izziv. In ker vedno stremimo k temu, da delamo nekaj novega, nekaj, kar ni običajno, smo se tudi vodenja božičnega koncerta lotili iz drugačne perspektive združitve vezne in dramske besede. Tako je nastal posrečen venček različnih napovedi v obliki skečev, kratkih klasičnih napovedi, ki jim je vedno bil skupen smeh. Cilj je seveda bil ustvariti sproščeno in smeha polno ozračje, kot se za božični čas spodobi. Tako smo v moderatorstvo vpletli tudi aktualno problematiko gradnje nove MF UM, predstavili novo telenovelo Hans und Helga skupi für alle cajten, prisluhnili kulturnemu kotičku, se odpravili na teren med občinstvo zbirat vtise … skratka pestra paleta dogajanja. Skozi ves koncert smo vas vodili: Eva Nike Cvikl, Jasmina Golc, Željka Igrec, Ines Zamuda, Andrej Černi in David Sopotnik. Koncert je doživel dobre kritike, za kar smo bili izjemno hvaležni, saj nam je uspelo izpeljati nov izziv.

In ker nam enkrat ni bilo dovolj, predvsem pa zaradi zelo dobri odzivov občinstva, smo se tudi lani lotili povezovanja božičnega koncerta. Tokrat smo vse skupaj zavili v smiselno zgodbo, katere rdeča nit so bile pravljice. Na smešen in izviren način smo tako med glasbenimi točkami podoživeli pravljice iz otroštva, kot so: Moj dežnik je lahko balon, Muca copatarica, Janko in Metka, Grdi raček, Sneguljčica, Rdeča kapica in Trije prašički. V živo smo se preko telefona javljali tudi iz Odensa na Danskem, rojstnega kraja velikega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Uspelo nam je pričarati pristno pravljično doživetje, polno topline, veselja in dobre volje. Pravljičarji smo tistega večera bili: Eva Nike Cvikl, Jasmina Golc, Timea Hebar, Željka Igrec, Ines Zamuda, Blaž Pavič in David Sopotnik.

Tako torej. To je naše delo, to smo mi. Medicinci željni odmerka kulture in predvsem odmora od medicinskega življenja na fakulteti. To počnemo, ker v tem uživamo, ker nas to izpopolnjuje, ker to hočemo početi …

Si želiš tudi ti? Ni problema … Piši na dramska.skupina@medicinec.si.