O nasEkipaSe želiš pridružit?Želiš izvedeti več o nas?KontaktGalerijaIzbrani recepti

 

Projekt GourMED je javnozdravstveni izobraževalni projekt o prehrani in odnosu do nje v medicini.
Primarno je namenjen izobraževanju, obveščanju in ozaveščanju študentov medicine o prehrani in kulturi prehranjevanja na področju klinične, športne in vsakodnevne prehrane.
Projekt nudi strokovno in osebno izpopolnjevanje študentom in tudi zdravnikom ter drugim delavcem zdravstvene in prehranske stroke ter vsem, ki jih določeno področje zanima. Člani projekta zagovarjamo pomembnost kakovostne hrane in načina prehranjevanja kot vira zdravja in boljšega življenjskega sloga, ki sta velikokrat prezrta, žal še posebej v zdravstvenih ustanovah in celo skozi naš študijski proces. Skozi prizmo strokovnih posvetov, predavanj, delavnic in interaktivnih okroglih miz odstiramo obzorja celotnega spektra prehranske mavrice.
S širjenjem zavedanja o pomembnosti prehrane v medicinskih krogih orjemo ledino na področju severovzhodne Slovenije. Namen projekta je seznanjati o vseh načinih prehranjevanja in različnih odnosih do hrane. Naš cilj je, da postanemo študentje medicine slednje sposobni sprejeti ter da smo na primeren in strokoven način zmožni prenosa znanja na tako strokovnjake, kot tudi laike.

POZDRAV VODJE PROJEKTA, MARJETKE ŠVIGELJ

 

Hrana. Vseh barv, vonjev in okusov. Srečni smo lahko, da jo lahko v kraju kjer živimo, najdemo povsod okoli nas. Na vrtu, v domačem sadovnjaku ali v trgovinah, ki so dostopne že skoraj ob vsakem času in na vsakem koraku. Izobilje hrane s katerim se srečujemo pa je tisto, ki nas postavlja v položaj izbiranja. Izbiranja med lepšim izgledom ali izrazitejšim vonjem, nižjo ceno, boljšo kvaliteto. Vprašanje je, kaj sploh potrebujemo? Kaj potrebujemo ob danem času na danem kraju, ob nešteto različnih situacijah, razmerah in zdravstvenih stanjih? Kaj je tisto, kar potrebujemo za optimalno delovanje našega organizma in optimalno počutje? Pa najsi gre za vsesplošno vsakodnevno prehrano, prehrano bolnika ali pa za prehrano rekreativnega ali profesionalnega športnika.

To so vprašanja, ki me osebno v področju prehrane najbolj zanimajo. Projekt GourMED se ukvarja ravno z odgovori na ta vprašanja. Vizija projekta o izobraževanju o prehrani je vizija, ki hkrati poučuje vsakega izmed nas. Mislim, da bo projekt uspešen, če bo vsaj v kakšnem izmed ljudi ciljne skupine prebudil kuharski navdih in porodil enaka vprašanja, kot si jih zastavljamo tudi mi. S tem bo zdrava in uravnotežena prehrana pridobila na pomenu v življenju posameznika.

 

Urejanje družbenih omrežij: Urška Miletič

 

Uživam kadar jem. Še bolj pa uživam, ko hrano pripravljam sama in vem, da v njej uživajo tudi drugi. Rada imam nove okuse, nikoli se ne bojim poizkusiti česa novega. Vonj po sveže pečenem domačem kruhu, domačih piškotih, domači zelenjavni juhici ali pa jutranji ovseni kaši … vse to v meni vzbuja občutek topline, ker me spominja na lepe trenutke, ki sem jih preživela s svojimi najbližjimi. Rada jem barvito, svežo hrano. Tisti, ki me dobro poznajo vedo, kako in koliko hrana vpliva na moje počutje. Če jem svojo najljubšo hrano (beri: čičerika), če mi uspe iznajti dober recept in če jem hrano, ki je pripravljena z ljubeznijo se moje zaloge sreče napolnijo do maksimuma.
Del projekta Gourmed sem predvsem zaradi moji ljubezni do kakovostne, zdrave hrane in želje po odkrivanju novosti iz sveta prehrane. Moja želja je tudi ozaveščanje ljudi o pomembnosti raznovrstne in uravnotežene prehrane, ki se dandanes premalo, včasih pa tudi preveč poudarja. Ljudje s(m)o zmedeni in včasih ne vemo več, kaj je zdravo in kaj ni, kaj škodi in kaj ne škodi … Na tem področju se da mnogo postoriti in to si kot članica projekta tudi želim; Da ljudi ozavestimo, da je hrana lahko tudi zdravilo in da se s pravilno izbiro živil in njihovega načina priprave lahko prepreči številne bolezni.

Urejanje družbenih omrežij: Veronika Kos

Projekt GourMed mi je zelo všeč, saj sem ljubiteljica zdrave prehrane. Velikokrat se je težko zdravo in uravnoteženo prehranjevati ob izjemno hitrem ritmu, ki ga prinaša študij medicine. Prav zato velikokrat pogledam na FBstran ali pa Imstagram našega projekta, da dobim kakšno hitro ter zdravo idejo o obroku, ki si ga bom pripravila. Še posebej pa obožujem testenine uživam pa tudi ob morski hrani.

Sodelovanje s pokrovitelji: Manca Knez

V projekt GourMed sem se včlanila zato, ker me veseli kuhanje, prav tako pa bi rada bolj poglobila moje znanje o zdravi prehrani in pripravljanju le te. Mislim, da je za študente medicine značilno, da veliko sedijo in se malo gibajo in tudi prevelikokrat pride do tega, da ker ni časa se poje samo “nekaj na hitro” Ker vem, da to ni prav, bi rada to pri sebi spremenila in mislim, da je članstvo v tem projektu prava rešitev za ta problem. Zelo rada imam mehiško hrano: tortije, paelle… Prav tako pa obožujem tudi čufte, polnjeno papriko, lazanjo.. Na splošno zelo rada jem:)

Finance: Sara Miklavčič

Če bi me nekdo ustavil na cesti in vprašal, kaj me je pritegnilo k projektu Gourmed, bi bil odgovor na to vprašanje preprost – okusna zdrava hrana, ki širi sporočilo. Sporočilo, da je naš organizem vedno vreden vnosa kakovostnih hranil, kar je pri današnjem tempu življenja težko izvedljivo, a ni nemogoče. In ravno tu nastopi Gourmed, ki študente medicine in širšo javnost zasipa s preprostimi telesu – prijaznimi recepti, najnovejšimi novicami iz področja prehrane, organizira različne dogodke in deluje motivacijsko na vsakem koraku. Zato sem rada del tega malega projekta z velikim srcem.
Zame je osebno najokusnejša babičina boranja z domačim zelenim fižolom, sicer pa se ne branim kakšnega velikega pohanega zrezka in sklede solate.

Skrbnica receptov: Janja Pokeržnik

Za sodelovanje v projektu sem se odločila, ker zelo rada kuham, jem zdravo, delim svoje znanje z drugimi in se hočem naučiti kaj novega. Želim si tudi, da bi z delovanjem projekta pokazali tudi drugim, da so zdrave jedi lahko zelo okusne. Rada jem zelenjavo in zdrave sladice. Ne pozabi, si to kar ješ!

Izvršni urednik spletne strani: Janez Lončarič Škorjanec

 

Je pregovor, da obstajata 2 vrsti ljudi, tisti, ki jedo, da živijo in tisti, ki živijo, da jedo. Kot študent medicine se zavedam, da sta to skrajnosti, ki ne prinašata celovitega zadovoljstva na tako vsakdanjem področju življenja, kot je prehranjevanje, zato si prizadevam najti nekakšno srednjo pot, ki nam omogoča tako uživanje ob hrani, kot tudi užitek v življenju.

 

ZASLUŽNI ČLANI

BESEDA ALI DVE USTANOVITELJIC PROJEKTA

Ob kuhanju nedeljskega kosila s šampinjoni, zaščitnim znakom GourMEDovih priponk, nama je pridišal memoir o dnevih, polnih hrane, poezije in dobre družbe.
Projekt GourMED je nastal iz najinega iskrenega prijateljstva in žeje po ustvarjanju, ljubezni in spoštovanja do dobre kakovostne hrane, ki naju je povezovala od prvega prijateljskega zmenka.
Zaradi pomanjkanja vsebin v učnem načrtu, ki bi bile posvečene izobraževanju študentov medicine o pomembnosti prehrane pri zdravljenju, okrevanju in predvsem pri preventivi, sva zasnovali fuzijo prehrane, gastronomije in medicine.
Naš cilj je bil študente medicine in zdravnike spodbuditi k premisleku o pomembnosti hrane za kakovostno bivanje, jih opremiti in opolnomočiti z osnovnim znanjem o hrani kot ključni sestavini življenja, s katerim bi lahko suvereno odločali o dobrih izbirah zase, bili zgled ljudem okoli sebe in svojim bolnikom.
Začeli smo zadržano s prvim intimnim srečanjem medicincev s klinično prehrano s kosilom ob soju luči v kleti UKC, že na naslednjem dogodku so gostje iz vse Slovenije sedeli tudi na tleh največje predavalnice, še bolj pa se gnetili in mesili na naših pogostitvah.
Poleg osnovnih strokovnih ciljev projekta pa so bili vedno v ospredju timski duh, kreativnost, povezovanje, iskrenost, solidarnost in sprejemanje, kar sva dosegali skupaj z vsemi nepogrešljivimi člani projekta.
Po rodovitnem obdobju, ki naju je obogatilo, a tudi izčrpalo, sva se sklenili posvetiti podrobnejšemu raziskovanju hrane, predvsem na področju probiotikov.
Recepturo za vodenje projekta sva z optimizmom v roke predali Maši in trdno verjameva, da se bo tradicija z novo svežino nadaljevala.
Želiva si, da GourMEDu nikoli ne poteče rok trajanja, kakor se je to dogodilo najinim nesrečnim šampinjonom.
Bodite medicinci s srcem in okusom. Dobrim okusom!

 

Ina Ülen in Alja Gričar

 

 

 

OBIŠČITE NAS NA SPLETNI STRANI:
GourMEDov vrt znanja

Taborska ulica 8, 2000 Maribor
gourmed@medicinec.si
https://www.facebook.com/GourMED-100342783634264/

BOŽIČNI KONCERT

 

 

ZDRAVI ZAJTRK 2018

Gourmedov kongres: Ali veš, kako ješ?

 

FOTOGRAFIJE BODO OBJAVLJENE TAKOJ PO KONGRESU.

 

GourMED-OVA SKODELICA ZA ZAJTRK

Sestavine:
smoothie iz 1/2 banane, 1 kivija, 1 manjšega jabolka, pesti borovnic in 1/2 dcl vode
ovseni kosmiči in mleta lanena semena skuhana v rastlinskem mleku z dodatkom žličke cimeta
1 žlica sezamovih semen, kokosove moke in 1/2 pesti nasekljanih mandljev
1 čajna žlička arašidovega masla

Dobro je vedeti!
Zagotovo ste že naleteli na rek: “Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan, večerjaj kot revež.” Pa je to res? Zajtrk, najpomembnejši obrok dneva. Dokazano je, da manjkajoči obroki tekom dneva povzročijo, da pri naslednjem pojemo več in izberemo manj kakovostno hrano. Z primerno količinsko in redno časovno razporejenimi obroki (vsaj 4) preko dneva preprečujemo nagle dvige krvnega sladkorja in s tem inzulina, ki vodijo odvečno zaužiti sladkor do celic, kjer se le-ta shrani kot višek v obliki maščob.
Redno uživanje zajtrka pozitivno vpliva tudi na našo sposobnost učenja, reševanja problemov, pozornost in spomin. Vse pa je seveda odvisno tudi od tega koliko in katere veste živil izberemo.
Ne pozabi Tudi hitro pripravljen zajtrk je lahko zdrav. Za zajtrk dajmo priložnost celim žitom (polnozrnat kruh, kaše, …), beljakovinam (jajca, (rastlinsko) mleko, …), sadju, zelenjavi in oreščkom. Izogibajmo se kosmičem z veliko dodanega sladkorja, belemu kruhu, namazov z veliko dodanih maščob, soli, sladkorja in predelanim mesnim izdelkom.
Uvedi zajtrk v svoj dnevni ritual in dober tek!

 

PEČENA ČIČERIKA Z ZAČIMBAMI

Čas priprave: 40 minut

Sestavine:
400g (ali poljubno količino) konzervirane ali skuhane in ohlajene čičerike
2 žlici olivnega olja
začimbe: ingver, kajenski poper, lupinico limone, sol, rdečo papriko v prahu, muškatni orešček

Priprava:
Čičeriko stresi iz konzerve in speri pod vodo (čičerikino vodo oziroma aquafabe pa lahko uporabiš kot beljak za pripravo kakšne druge jedi). Stresi jo na papirnate brisačke in pusti, da se osuši.
Medtem v posodi pripravi začimbno mešanico: naribaj ingver, dodaj 2 žlici olivnega olja, sol, kajenski poper, muškatni orešček, lupinico limone in rdečo papriko v prahu. Dodaj čičeriko in mešaj toliko časa, da je čičerika enakomerno začinjena. Razporedi jo v eno plast na peki papirju v večjem pekaču.
Peci jo v vnaprej ogreti pečici na 200 stopinj, 25-35 minut. Vmes 2-3x pekač pretresi, da se čičerika zapeče z vseh strani, vse dokler ne postane hrustljava.
Slasten in zdrav prigrizek je narejen! Po njem lahko sežeš brez slabe vesti, saj točno veš, kako in s katerimi sestavinami si ga pripravil. Čičeriko lahko ješ samo, namesto pokovke. Lahko pa jo postrežeš kot dodatek h glavni jedi, kot hrustljav, okusen posip.
Dober tek!
Za vas je recept pripravila Urška Miletič.

SOJINE BATETE

Sestavine:
500g soje
1 večji batata (sladki) krompir
50g polnozrnatih drobtin
60g čebule
4 stroke česna
sol, poper, muškatni orešček, peteršilj
1 jajce (ali zdrobljena in namočena lanena semena za #vegjanuary )

Priprava:
Sojo čez noč namoči v vodi, ter naslednji dan zavri in 1 uro kuhaj na zmernem ognju. Ta čas naribaj batata krompir in pripravi preostale sestavine. Sojina zrna odcedi in spasiraj. Dodaj batata krompir, razžvrkljano jajce, sesekljano čebulo, česen in začimbe. Iz mase oblikuj polpete in jih posuj z drobtinami. Na ponvi segrej malo kokosove maščobe in polpete popeci po 5 minut na vsaki stani. Lahko jih pripraviš tudi brez maščobe v pečici na peki papirju, kjer jih pečeš 15-20 minut na 180 stopinjah.
Dobro je vedeti!
Soja je stročnica, ki jo v Evropi najdemo predvsem procesirano v različne produkte (sojino mleko, tofu, sojina omaka, olja ipd.). Sojina zrna vsebujejo antioksidante in fitonutriente. V 100g kuhane soje zasledimo vodo v 63%, sledijo beljakovine v 16,6 g in ogljikovi hidrati z 9,9 g. Gre za dober vir vlaknin, omega 3 in 6 maščobnih kislin.
Gre za enega izmed boljših rastlinskih virov beljakovin, zato je priljubljeno živilo vegetarijancev.
Soja in sladki krompir ne spadata med živila z visokim glikemičnim indeksom, zato so polpeti primerni za vse, ki morajo popaziti tud na ta faktor. Polpeti so super ideja za popestritev krožnika za kosilo, hkrati pa tudi dobra rešitev, če ste se v začetku letošnjega leta odločili za #veganuary
Dober tek!

PRESNE KROGLICE Z MANGOM

Potrebuješ:
1/2 skodelice datljev
1 skodelico rožičeve moke
vodo
1/4 zrelega manga

kokosovo moko

Priprava:
V multipraktiku zmiksaj datlje in dve žlici vode v pasto. Dodaj rožičevo moko, po občutku dodajaj še vodo, ali rožičevo moko, da dobiš primerno zmes za pripravo kroglic.
Mango nareži na majhne kocke. Z roko zajemi del mase, na sredino položi košček manga, zapri in oblikuj v kroglico. Na koncu kroglico še povaljaj v kokosu. Ohladi v hladilniku in postrezi!
Namesto manga lahko uporabiš tudi drugo poljubno sadje (na primer: maline, češnje, jagode, …), prav tako pa lahko kroglice povaljaš v sesekljanih oreščkih, mrvicah ali jih obliješ s temno čokolado.
Prijetno sladkanje!

 

LOSOS V FOLIJI

Za eno osebo potrebuješ:
file lososa,
češnjev paradižnik,
olivno olje,
peteršilj,
alu folija,
česen in belo vino (po želji)

Priprava:
Na alu folijo postaviš file lososa in 3-4 razpolovljene češnjeve paradižnike, dodaš par kapljic olja, malo soli in sesekljan peteršilj. Po želji lahko dodaš še par kapljic belega vina in česen. Nato vse skupaj zaviješ v alu folijo in pečeš v pečici za 20 minut na 200°C. Dober tek!
Losos vsebuje proteine, minerale in vitamine (kalij, selenij, vitamin B12) ter omega-3 maščobne kisline. 100g lososa vsebuje 231 kcal

Več recweptov najdete na naši spletni strani: gourmedweb.com