O projektuPridruži se!Za šoleFotogalerijaKontakt

Študentje medicine se še kako dobro  zavedamo pomena prve pomoči in tako s sodelovanjem pri enem izmed največjih projektov DŠMM Za Življenje! skušamo širši laični javnosti predstaviti idejo, da je biti le nemi opazovalec v urgentni situaciji, najslabša rešitev, ki jo lahko izberemo.

Glavni namen projekta ZaŽivljenje! je:Screen Shot 2013-09-28 at 11.48.39 PM

 • ozavestiti javnost o problematiki in pomenu prve pomoči,
 • odstraniti STRAH pred pristopom k ponesrečencu in dejanskemu nudenju pomoči
 • izobraziti udeležence tečajev o postopkih prve pomoči,
 • predstaviti prvo pomoč kot etično, moralno (in pravno) dolžnost vsakega posameznika,
 • povečati odziv očividcev v primeru nezgod, poškodb, zadušitev, srčnega zastoja,…
 • razširiti obstoječo mrežo avtomatskih defibrilatorjev v Sloveniji,

Uresničujemo ga s pomočjo:

 • brezplačnih odprtih tečajev prve pomoči za posameznike,
 • brezplačnih tečajev prve pomoči za organizirane skupine (društva, podjetja, šole, organizacije…),
 • promocij na frekventnih točkah po Sloveniji,
 • izdaje zloženk z vsebino o prvi pomoči.

Posamezni tečaji sestojijo iz začetnega teoretičnega dela, ki mu sledi praktični del, v katerem se tečajniki razdelijo v 4 skupine in nato krožijo med štirimi postajami, na katerih vse slišano še praktično utrdijo:

 • temeljni postopki oživljanja (TPO),
 • uporaba avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED),
 • prikaz osnovnih položajev poškodovancev in odstranjevanje tujkov iz dihalnih poti,
 • povijanje ran, imobilizacija zlomov in zaustavljanje krvavitev.

Vsebino tečajev lahko na željo posameznih skupin tudi specifično nadgradimo (npr. obravnava poškodb s kemikalijami, zastrupitev, oživljanja otrok, določenih obolenj…).

Udeleženci tečajev so tako mladi kot tudi starejši, ki neizmerno uživajo ob praktičnem prikazu uporabe znanja prve pomoči. Na koncu tečaja so tečajniki zadovoljni , prav to zadovoljstvo pa razveseli  nas, člane projekta Za življenje!, ki s srcem in dušo širimo naprej naše znanje, kajti vsi dobro vemo, da  nesreča nikoli ne počiva in da

ZNANJE REŠUJE ŽIVLJENJE!

Zadnje novice projekta Za življenje!

Posodabljanje spletne strani 17. 2. 2019

Razpis za organizacijsko ekipo projekta Za življenje! 11. 3. 2015

Mediakt delavnica na temo akupunkture 3. 5. 2013

Vse novice projekta

Imaš rad prvo pomoč, rad predajaš znanje drugim, si želiš postati inštruktor prve pomoči? Potem je projekt Za življenje! prava izbira zate!

Projekt Za življenje! nudi brezplačne tečaje prvi pomoči laični populaciji. Zato smo pa tukaj MI- Za življenje! inštruktorji, ki poskrbimo, da se tudi nemedicinska populacija nauči osnov prve pomoči. Saj vemo, da nesreča nikoli ne počiva, zato nas kličejo na različne konce Slovenije, da jim predstavimo naše vrednote in znanje prve pomoči. Projekt ni samo gola teorija, s tečajniki se družimo, se pomenimo o osnovah prve pomoči ter jim to tudi praktično prikažemo, imamo lutke, defibrilatorje, prav vse, da človek lahko zgubi strah pred nudenjem prve pomoči. Ne učiš pa samo ti druge, s tedenskimi tečaji skoz vlogo predavatelja in inštruktorja, ampak tudi ti ponavljaš in utrjuješ svoje znanje prve pomoči, saj nikoli ne veš kdaj boš v situaciji, ko boš to znanje še kako potreboval. Zato se ne boj in se pridruži enemu izmed največjih projektov DŠMM in postani inštruktor prve pomoči in širi naprej naše geslo: ZNANJE REŠUJE ŽIVLJENJA!

 

 

Piši nam na za.zivljenje@medicinec.si ali pa nas obišči na straneh www.zazivljenje.org/mb in http://www.medicinec.si/projekt/za-zivljenje/.

Če se želiš pridružiti projektu Za Življenje! nam piši na zgoraj omenjen mail.

Prijavijo se lahko študentje od drugega letnika MF UM naprej (pogoj za članstvo pri projektu je opravljen izpit iz prve pomoči).

Prijave sprejemamo ves čas, za pristop k projektu pa je obvezna udeležba na uvajalnih delavnicah in preverjanju znanja, ki se izvede 1 – 2 krat letno.

Po opravljenem izobraževanju, lahko v projektu sodeluješ kot inštruktor prve pomoči.

Projekt Za življenje! se vedno znova rad odzove novim povabilom. Prav posebno veselje nam predstavljajo šole, ki nas vsako leto znova in znova povabijo k sodelovanju. Ker vemo, da je prva pomoč v današnjem svetu še kako pomembna, z veseljem predajamo znanje prve pomoči učencem tako osnovnih kot tudi srednjih šol. Učenci so zmeraj navdušeni, saj ne gre samo za golo teorijo ampak tudi za razgibano aktivno delo, ki poteka s pomočjo lutk. S pomočjo aktivne udeležbe se učenci naučijo osnov oživljanja, uporabe defibrilatorja, položaja za nezavestnega, zaustavitev krvavitve, imobilizacije in ukrepov v primeru zapore dihalne poti. Na koncu tečaja so zadovoljni tako učenci kot tudi učitelji, ki nas povabijo za izvedbo tečaja tudi za lastne potrebe, saj nesreča nikoli ne počiva in otroci se lahko tudi pri igri poškodujejo. Iz tega razloga je znanje in obnavljanje tega znanja še kako pomembno.

Če želite izvesti brezplačne tečaje tudi na vaši šoli, nas brez skrbi kontaktirajte in odzvali se bomo vsem povabilom.

Kontaktirate nas lahko preko maila: za.zivljenje@medicinec.si.

Informacije o samem projektu pa lahko zasledite na naslednjih povezavah:

http://www.medicinec.si/za-zivljenje/,

http://www.zazivljenje.org/mb/ in

https://www.facebook.com/zazivljenje.

Fotogalerija:

 

 

Z vsemi vprašanji se lahko obrnete na organizacijsko ekipo in vodjo projekta, Larisa Horvat.

Email: za.zivljenje@medicinec.si in podpora.zazivljenje@medicinec.si.

Dogajanje lahko spremljate tudi na naši facebook strani.