S pomočjo novic DŠMM ostaneš obveščen o vsem obštudijskem dogajanju na Medicinski fakulteti UM.
Društvo študentov medicine Maribor

Razpis za receptorje in kontaktne osebe poletne recepcije tujih študentov

     Poletna izmenjava

Projekt Mednarodne medicinske izmenjave bo tako kot vsako leto julija gostil skupino tujih študentov. Med tednom bodo študentje nabirali izkušnje in znanja na praksi v UKC Maribor oz. inštitutih fakultete, ob koncih tedna pa si želimo organizirati sproščujoče, aktivne in zabavne izlete po Sloveniji.

Da bi njihovo izkušnjo Maribora in Slovenije naredili čim bolj prijetno, potrebujemo skupino prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni pomagati pri organizaciji recepcije in skupaj s študenti z vsega sveta doživeti nepozaben poletni mesec. 

Če si želiš raftati na Soči, izkusiti soteskanje ali samo spoznati kopico tujih študenov, potem ne prezri razpisa 3 mest za receptorje in 30 mest za kontaktne osebe poletne recepcije 2013.

Več o nalogah receptorjev in kontaktnih oseb lahko izveš na predstavitvi poletne recepcije, ki bo v torek, 23. aprila, ob 19. uri v predavalnici 5 na MF UM.

Rok za oddajo prijave preko elektronske pošte na naslov izmenjave@medicinec.si je do vključno nedelje, 28. aprila 2013. Podroben opis prijavnega postopka najdeš v razpisu.

 

SimClip

 

Erasmus IP: SimClip 2013

Na MF UM bo od 16. do 29. junija 2013 potekal Erasmus intenzivni program s področja simulacij v medicini, ki bo vključeval delo tako na enostavnih simulatorjih (npr. venepunkcija, vstavljanje urinskega katetra) kot kompleksnih (npr. interventna kardiologija, endoskopija, laparoskopski posegi). Programa se bodo udeležili učitelji in študenti partnerskih fakultet iz Rijeke, Wroclawa in Uppsale ter študenti MF UM. Pester program, ki so ga pomagali sooblikovati naši študenti in pedagoški delavci, najdete tukajZaradi omejenega števila mest smo se odločili pripraviti poziv za prijavo naših študentov, ki ste vpisani v 3., 4., 5. ali 6. letnik (in absolventi) dodiplomskega študija. Resni kandidati naj zaradi omejitve mest čim prej pošljejo kratko motivacijsko besedilo (do 200 besed), življenjepis in osnovne osebne podatke na: cim.mf@um.si. "Kdor prej pride, prej melje!" Več o IP SimClip 2013 lahko najdete na spletni strani MF UM.

 
Kongres študentov medicine


Kongres študentov medicine Maribor

Kongres študentov medicine Maribor je izobraževalni projekt, ki bo omogočil našim mladim raziskovalcem, študentom MF UM, predstavitve svojih raziskovalnih nalog udeležencem kongresa. Na naši fakulteti se vsako leto podelijo Dekanove nagrade za najboljša raziskovalna dela preteklega leta. Pogoj za aktivno sodelovanje na kongresu je zaključeno raziskovalno delo, ki je že šlo skozi postopke ocenjevanja (objavljen recenziran članek ali razpis za Dekanovo nagrado). Rok za oddajo prispevkov je ponedeljek, 22. april 2013. Obrazec za prijavo in več informacij najdeš tukaj. Kongres bo potekal 20. in 21. maja v UKC Maribor (16. nadstropje, velika predavalnica). 
Debata med učitelji in študenti


Debata med učitelji in študenti MF UM

Vabljen na dogodek Cogito: Debata med učitelji in študenti MF UM na temo "Etični aspekti izbire genetskih lastnosti zarodka pri in-vitro fertilizaciji"  v sredo, 24. aprila 2013, ob 16. uri v čitalnico ČUK (zraven UKM). S tovrstnimi dogodki želimo približati poglede študentov in učiteljev na etične dileme, deliti znanje in vzpodbujati diskusijo, ob tem pa študentom in učiteljem ponuditi možnost neformalnega druženja in jim dati iztočnico za zanimivo akademsko debato. Na javni formalni debati bodo sodelujoči govorci, študenti in profesorji MF UM, razdeljeni v strani za in proti in bodo soočali argumente obeh strani skozi govore in navzkrižno zasliševanje. Dogodek se bo začel z uvodnim predavanjem asist. Lee Mlakar, dr. med., na temo debate, sledilo pa bo neformalno druženje in pogostitev. Sodelujoči profesorji bodo prof. dr. Nadja Kokalj Vokač, univ. dipl. biol., izr. prof. dr. Nataša Marčun Varda, dr. med. in prof. dr. Vojko Flis, dr. med., študentje pa Andreja Kogelnik, Tilen Markelj, Matej Breznar, Tadej Jalšovec in Rok Hržič. 
Breaking the Silence


Nov projekt odpira svoja vrata: Breaking the Silence

Ste se kdaj vprašali, kako bi komunicirali z ljudmi, ki za komuniciranje ne morejo uporabljati govorjenega jezika? Kako to rešujejo naši sošolci v tujini? Novoustanovljen projekt Breaking the Silence (BTS) omogoča študentom medicine, da se skozi delavnice znakovnega jezika in mednarodno izmenjavo učijo komuniciranja z znakovnim jezikom in spoznavajo tuje kolege. Med 3. in 12. avgustom 2013 bomo sodelovali na mednarodni izmenjavi z Romuni (potovanje v Bukarešto in nato skupaj nazaj v Maribor). V nekaj dneh bo objavljen  razpis za organizacijsko ekipo, kasneje v maju pa tudi izključno za sodelovanje v izmenjavi in pasivno udeležbo. Projekt je sofinanciran s strani EU, natančneje programa Mladi v Akciji.


Kaj smo v zadnjem času počeli v DŠMM?

V enem samem dnevu smo prisluhnili dvema zanimivima predstavitvama - najprej predstavitvi Zdravnikov brez meja in nato Iniciativi zdravnikov. Predloge slednje lahko v kratkem najdeš tudi na njihovi spletni strani.

Nikakor ne moremo mimo letošnje pravno-medicinske čage, kjer nas medicincev sicer ni bilo v pretirani meri, je pa bilo kljub temu (ali pa zaradi tega) prav super.

      


Prihajajoči dogodki


April je pregovorno najbolj nestabilen in muhast mesec, a pri Out of the Box seminarjih verjamejo, da se usodo lahko vzame v lastne roke – tako nam predstavljajo tri tehtne, napete seminarje.
Andraž Stožer, sicer asistent na MF UM, je bil kot oseba z najvišjo povprečno oceno v zgodovini Medicinske Fakultete v Ljubljani in prejemnik prestižne Plečnikove nagrade, vedno globoko predan svojemu delu. V seminarju Mali Svetovi Langerhansov nam bo predstavil, kako ti (Langerhansovi otočki) tvorijo majhne svetove in njihovo vlogo pri diabetesu. Ga lahko preprečimo? Ostala dva govorca sta Andrej Srakar in Fedor Černe. Čakali nas bodo v Podreccini dvorani na Univerzi v Mariboru, v sredo, 24. aprila 2013 ob 17. uri, za aprilsko ploho inovacij in idej.

Bolnišnica Medimedo (prijave preko maila medimedo@medicinec.si)
24. april 2013 OŠ Lesično
 
 

Copyright © 2013 Društvo študentov medicine Maribor, Vse pravice pridržane.


Email Marketing Powered by MailChimp