O NASO DELAVNICAHSE NAM ŽELIŠ PRIDRUŽITI?EKIPA IN KONTAKTGRADIVAGALERIJA DOGODKOV

Zobna miška je prvi projekt študentov dentalne medicine Medicinske fakultete Univerze v Mariboru. Projekt je usmerjen v preventivo na področju stomatologije, predvsem pri naših najmlajših populacijah, ki jim je skozi igro na delavnicah predstavljen pomen ustne higiene in zdrave prehrane za zdravje zob, kakor tudi sam poklic in delo zobozdravnika. Cilj naših delavnic ni samo ozaveščanje o pomembnosti ustne higiene, temveč želimo med drugim doseči tudi zmanjšanje strahu pred obiskom zobozdravnika pri najmlajših in jih zanj tudi motivirati. Prav tako je namen Zobne miške povezovanje študentov vseh letnikov dentalne medicine na MF UM in širše. Projekt je leta 2023 uspešno prestal pilotno fazo in je od leta 2024 tudi uradni projekt DŠMM.

Z željo po ozaveščanju otrok o pomembnosti ustne higiene smo študentje dentalne medicine pripravili zobno delavnico, tekom katere se otroci preko igre in aktivnega praktičnega sodelovanja naučijo osnov, ključnih za njihovo ustno zdravje.

Primerna je za skupine 15-20 otrok, starih 3 in 4 leta. Vsebino delavnice smo skrbno pripravili s pomočjo mentorice Polone Ivanič, dr. dent. med., spec. pedodontije.

Sama delavnica poteka 30-45 minut. Na delavnico pride pet članov projekta. Najprej uvodno predstavimo osnove, nato pa otroke razdelimo v tri skupine – na tri delovne postaje. Otroci dobijo delovne kartončke, ki jih tekom delavnice z vsako opravljeno postajo polnijo s štampiljkami. Kartončke s svojimi imeni in štampiljkami odnesejo domov za spomin. Prva postaja je prehrana, pri kateri otroci modele hrane ločujejo med za zobe zdravo in manj zdravo hrano (sadje in zelenjava ter sladkarije). Druga postaja je ščetkanje, kjer vsak otrok poskusi ščetkati na velikem modelu zob. Tretja postaja pa je poklic zobozdravnika (igralni set iz plastelina s pripomočki), kjer otroci spoznajo osnovne instrumente, ki jih pri delu uporablja zobozdravnik, in se ob ustvarjanju iz plastelina še sami preizkusijo v vlogi zobozdravnika. Po delavnici otroci prejmejo vrečke presenečenja, ki jih prijazno donira Curaprox.

ALI BI ŽELELI, DA ORGANIZIRAMO DELAVNICO V VAŠEM VRTCU ALI ŠOLI?

Za dodatne informacije ali vprašanja smo na voljo na elektronskem naslovu zobna.miska@medicinec.si ali pa nam pišite na naš profil na socialnih omrežjih.

Pri projektu lahko sodelujejo vsi študenti dentalne in splošne medicine MF UM. Študenti lahko sodelujejo pri izvajanju delavnic, organizaciji dogodkov in druženj ter promociji projekta na socialnih omrežjih in širše. Pred prvo udeležbo na delavnici organiziramo obvezno izobraževanje, kjer vodja delavnic poda natančnejša navodila in informacije in vas preko vodenih demonstracij vsake izmed postaj pripravi na suvereno izvajanje delavnic.

Včlaniš se lahko na DocFestu, uvajalnih delavnicah ali pa nam pišeš na Instagram, Facebook ali mail – zobna.miska@medicinec.si. Lahko pa nas pocukaš za rokav kar na hodniku fakultete.

ORGANIZACIJSKA EKIPA

Vodja projekta – Elias Bračko – spremlja delo članov ORG ekipe in skrbi, da projekt raste in se razvija.

Vodja delavnic – Pina Kramberger – organizira izvedbo delavnic, poskrbi za ves material in darilca za delavnico in na delavnici ostalim članom pomaga, da je ta izvedena brezhibno.

Vodja financ – Maša Capello – skrbi za to, da ima projekt sredstva in sponzorje, ki omogočajo, da projekt živi.

Vodja socialnih omrežij – Ana Zorin – vodi promocijo projekta preko socialnih omrežij, kjer skrbi za vabila na dogodke, za objavljanje utrinkov iz delavnic in nagradne igre.

Vodja druženj – Viva Kokalj – organizira druženja za člane projekta, s čimer se krepijo vezi med člani.

KONTAKTI

Lahko nam pišete na katerokoli izmed spodnjih povezav:

E-mail: zobna.miska@medicinec.si

Instagram: projekt_zobnamiska

Facebook: projektZM

Zbornik Vzgoja za ustno zdravje s strokovnimi izhodišči za prehrano in higieno – dostopen na spletni strani NIJZ: Vzgoja za ustno zdravje – prehrana in higiena. V skladu s strokovnimi izhodišči zbornika so bile oblikovane tudi naše delavnice.

Brošura z osnovnimi informacijami o projektu

Plakat projekta, ki ga lahko izobesite v vaši ustanovi

Pobarvanka zobna miška

Otroci na delavnici spoznajo osnovne pripomočke in delo zobozdravnika.

Otroci se preizkusijo v ščetkanju, pri čemer jih usmerjamo in motiviramo.

Skozi igro otroci spoznajo pomen zdrave prehrane za zdravje zob.

Delavnica v vrtcu.

Dodaj odgovor