Tajvan, bi lahko opisali kot državo, kjer nikoli ne veš, kdaj te bo na ulici na kakšnem zatohlem vogalu pričakal kakšen tajfun ali potres. Na letošnjem avgustovskem IFMSA srečanju, ki je potekal že 68. leto zapovrstjo, smo bili priča obojemu. Tajvan, lastno upravni otok, ki ga ima Kitajska za del sebe, namreč leži na stičišču tektonskih plošč, česar posledica je aktivna potresna dejavnost. Potres, potekajoč 8. avgusta z magnitudo 5,9, je odnesel 1 smrtno žrtev (1). Na srečo nihče iz naše delegacije ni bil v nevarnosti, saj se je potres odvil zgodaj zjutraj, ko smo še spali (skoraj bi ga prespali).

Slika 1: Slovenska delegacija IFMSA AA Tajvan 2019. (Vir: lasten)

Avgustovske konference, organizirane pod okriljem največje neodvisne organizacije – IFMSA, ki predstavlja študente medicine, se nas je udeležilo 7 delegatov – 6 iz DŠMS in jaz kot zastopnica DŠMM. Potekale so delavnice na področjih: 1. Javnega zdravja, 2. Spolnega in reproduktivnega zdravja, 3. Medicinskega izobraževanja, 4. Človekovih pravic in miru in 5. Raziskovalne in klinične raziskave. Udeležila sem se delavnic na 5. temo. Organizirane so bile pikantne debate (verjetno so presegle krepak okus tajskih začimb), kjer smo debatirali o: strateškem planu izmenjav, organizaciji UAT (upon arrival training) in PDT (pre departure training), mentalnem zdravju NEO (national local exchanger) itd.. Vrh dogodka je bil dosežen pri podpisovanju pogodb med državami glede števila izmenjav v prihajajočem letu. Tukaj se je lahko vsaka država predstavila – slovenski delegati smo se pohvalili z avtohtono čebeljo vrsto – kranjsko čebelico, lepotami Soče, Postojnsko jamo, seveda pa izpostavili organizacijo zdravstvenega sistema tako v Ljubljani kot Mariboru.

Slika 2: Slovenske čebelice. (Vir: lasten)

Lociran na zahodni strani Pacifika, Formosa, “lep otok”, poseljen z Aborigini do 17. stoletja, se lahko pohvali z bogato kulinariko in kulturo. Značilna hrana je: smrdeč tofu, čaj z mehurčki (mehurčke v čaju predstavlja tapioka) in pečen sladki krompir. Imeli smo priložnost poskusiti bamboo riž, ki je jed značilna za vzhod Tajvana – z njim se pogosto masti gorsko prebivalstvo. Pred jedjo je potrebno bambus prelomiti. Sicer je značilna jed, vendar veliko pove, da so postrežen obrok na generalni skupščini, Tajvanci ocenili z 6 od 10. Nismo pa bili lačni, saj je bilo postreženo veliko druge dobre hrane. Med drugim tudi sushi express, ki je najbolj pogosta tajvanska večerja zaradi predvsem zaradi njegove dostopnosti

Slika 3: Riž v bambusu. (Vir: lasten)

Vsako leto odbor IFMSA razglasi temo, na katero potekajo debate, kjer svoje znanje in izkušnje predstavijo medicinski govorci. Letos je tematika zajemala: prizadevanje študentov medicine kot bodočih zdravnikov k globalni dostopnosti zdravstvenega zavarovanja, zmanjšanje razlik med zdravljenjem različnih socialnih skupin in preventivnem zdravljenju bolezni – zamakniti nastanek bolezni (kot je diabetes mellitus, alzheimerjeva bolezen…). Potudarek je bil tudi na višanju zavedanja, o pomenu humanega odnosa med pacientom in zdravnikom, kljub vedno večji digitalizaciji.

Slika 4: Zaključek podpisovanja pogodb za klinične in raziskovalne izmenjave. (Vir: lasten)

Zanimiva se mi je zdela predstavitev zdravstvenega sistema v Tajvanu. Na splošno zdravniško zavarovana populacije obsega več kot 99% celotne populacije, kar je primerljivo s Slovenijo. Napredna je tudi uporaba PharmaCloud System in sistema, ki prepreči, da bi internist pri zatipkanju naročil dvojno identično preiskavo v laboratoriju. Imajo tudi PharmaCloud System, ki prepreči podvajanja receptov, tega v Sloveniji še nimamo, je pa podoben sistem imenovan e-recepti.

Glavna misel govorca dr. Wen-Je Co (za časa svoje zaposlitve kot profesor na medicinski fakulteti klican doktor Ko in še zdaj ga nekateri Tajvanci pogovorno tako kličejo), župana Tajpeja, pa je bila, da zaradi staranja prebivalstva, ni ključno večanje bolnišnic, ampak se je bolje osredotočiti na oskrbo pacientov na domu. Njegova življenjska pot je pretresljiva – začel je kot zdravnik v Nacionalni tajvanski univerzitetni bolnišnici, se specializiral na področju transplantacije organov, leta 2006 rešil takratnega župana Taihunga iz kome po prometni nesreči in na koncu še sam pristal kot župan Taipeja. V čast nam je bilo poslušati njegove modre misli in prizadevanje po inovaciji tajpejskega zdravstvenega sistema – omogočiti dostopno zdravstveno oskrbo tudi starejšim in nepokretnim na domu.

Zaključna misel, ki povezuje vse delegate udeležena na konferenci, je vizija IFMSA:  Svet, v katerem so vsi študenti medicine združeni z željo po pravičnem globalnem zdravstvenem sistemu in so opremljeni z znanjem, veščinami in vrednotami za prevzem zdravstvenih vlog na lokalni in globalni ravni. Tudi sama se je bom držala, saj bom pridobljeno znanje unovčila v prihodnosti pri sodelovanju organizacije slovenskih izmenjav 😊.

Maja Sever

Viri: