O NASGALERIJA DOGODKOVSE NAM ŽELIŠ PRIDRUŽITI?EKIPA IN KONTAKT

In rodila se je – ideja namreč. Da bi poiskali pevke in pevce iz dveh dotedanjih letnikov naše rosno mlade Medicinske fakultete ter ustanovili zborček, s katerim bi se naučili dve ali tri pesmice za nastop na prvem božičnem kulturnem večeru. »Nič kaj velikega, nič kaj posebnega«, smo si rekli. (Koncertni list ob 5. jubileju zbora, 20.5.2010)

Pevski zbor deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor. Letno nastopi na vseh prireditvah fakultete, na povabilo Univerze, pripravi samostojni letni koncert in nastopi na tradicionalnem Božičnem koncertu fakultete. Člani zbora so povečini študenti Medicinske fakultete ali pa njeni diplomanti. Pevske vrste zapolnjuje tudi nekaj drugih študentov mariborske univerze.

UDEJSTVOVANJE

Vadimo enkrat tedensko, po navadi ob torkih zvečer v prostorih Medicinske fakultete. Poleg rednih vaj se enkrat letno odpravimo tudi na intenzivne priprave. Te so vsekakor nepozabna izkušnja – poleg učenja novega materiala za letni koncert nudijo tudi oddih, sprostitev, razvedrilo, predvsem pa druženje, ki nam medicincem pride še kako prav. Intenzivne priprave so prav tako odlična priložnost tkanja novih prijateljskih vezi.

Sodelovanje v pevskem zboru pomeni tudi obilo druženja med generacijami in spoznavanja novih ljudi, ki jih veseli glasbeno ustvarjanje. Na podlagi prisotnosti na vajah so pevcem dodeljene tudi ure in točke za mednarodne poletne izmenjave IFMSA.

Repertoar zbora obsega glasbo vseh obdobij in oblik, od klasičnega programa (renesansa, romantika in moderna), pa vse do gospela in svetovnih zimzelenih popevk. Posebno mesto dajemo domači ljudski pevski dediščini, ki je stalni del našega repertoarja.

Poleg zborovske zasedbe od študijskega leta 2021/2022 na pobudo predsednika Jureta Preložnika deluje tudi moška komorna zasedba. Fantje se dobivamo enkrat tedensko, po navadi uro pred vajami in se poskušamo v drugačnem, ubranem moškem petju, ki ima dolgo in pestro izročilo na naših tleh.

ZGODOVINA

Zgodba se je začela leta 2005, ko je bil ustanovljen na pobudo Jakoba Zapuška.

Zborovodje: Jakob Zapušek (2005-2010) Rahela Durič (2010-2013), Polona Bončina (2013-otvoritev nove Medicinske fakultete), Petra Gobec (2013-2018), Viljem Babič (2018-)

Predsedniki: Jakob Zapušek (2005-2008), Tadej Durič (2008-2011), Matej Ramšak (2011-2014), Jana Boškovič (2014), Katarina Juršič (2015-2018), Jerneja Žebeljan (2019-2021), Jure Preložnik (2022-)

160. obletnica Slovenskega zdravniškega društva in 90. letnik Zdravniškega vestnika

Grand Hotel Union Ljubljana, 11.9.2021

Pevci smo nastopili v slavnostni Unionski dvorani in na koncu nas je čakala še veličastna večerja.

Praznična voščilnica

Magdalenski park Maribor, 14.12.2021

Ker tradicionalnega Božičnega koncerta fakultete ni bilo, smo pevci pripravili svojo novoletno voščilnico. Z njo smo prijetno presenetili zaposlene na fakulteti in študente. Posneli smo jo v Magdalenskem parku v Mariboru in na naši fakulteti.

Povezava do videa:

Območna revija odraslih pevskih zborov in vokalnih skupin 2022

Unionska dvorana Maribor, 2.4.2022

Nazadnje smo se revije udeležili leta 2017, zato je bil že skrajni čas, da se spet predstavimo širši publiki.

Letni koncert MeAPZ MF UM

Minoritski samostan Maribor, 5.5.2022

Pevci smo nastopili že na 14. letnem koncertu. Napolnili smo Minoritski samostan in odziv publike je bil odličen.

Na temo letnega koncerta je bil tudi napisan članek za revijo Naša bolnišnica, čigar glavni avtor je Luka Strajnar.

Krstni nastop moške komorne zasedbe

Minoritski samostan Maribor, 5.5.2022

Moška komorna zasedba je prvič zapela na letnem koncertu.

Vabljeni vsi, ki vas veseli petje v zboru. Posebnih avdicij za pridružitev k zboru nimamo, zborovodja pa vedno želi slišat nove člane, da vas lahko umesti v primeren glas. Pridružite se nam lahko tako, da nas obiščete na docfestu, na odprtih vajah na začetku semestra ali poljubno tekom leta.

Vodja projekta: Jure Preložnik

ORG ekipa: 

-Jure Preložnik: centralna koordinacija dela in finance

-Luka Strajnar: zapisnikar in arhiviranje zapisnikov

-Oskar Stopar: vodja organizacije koncertov

-Katerina Trpkovska: socialna omrežja in grafično oblikovanje

-Urša Živa Škof: vodenje evidence prisotnosti

-Sara Lubej: opomniki za vaje in družabni dogodki

Zborovodja: Viljem Babič

Glede informacij o pevskem zboru kontaktirajte predsednika Jureta Preložnika.

Facebook: https://www.facebook.com/meapzmfum

Instagram: https://www.instagram.com/meapzmfum/