O NASGALERIJA DOGODKOVSE NAM ŽELIŠ PRIDRUŽITI?EKIPA IN KONTAKTGRADIVAO DELAVNICAH

Dotik življenja je projekt preventivno-izobraževalne narave, ki se izvaja pod okriljem Društva študentov medicine Maribor. Namen projekta je ozavestiti širšo javnost o raku dojke in testisov, dejavnikih tveganja, načinih preprečevanja ter pomenu zgodnjega odkrivanja in posledično boljše prognoze. Prizadevamo si, da bi čim več žensk in moških poznalo dejavnike tveganja, ki se jim lahko uspešno izognemo, ter pomen samopregledovanja.

Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah v Sloveniji; vsak peti novi primer raka je rak na dojki. Čeprav se je preživetje bolnic v zadnjih tridesetih letih izboljšalo, pa rak dojke še vedno ostaja na prvem mestu med vzroki smrti zaradi raka pri ženskah. Možnost za ozdravitev je velika, če se bolezen odkrije pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja, na kar lahko ženske v veliki meri vplivajo same z rednim mesečnim samopregledovanjem dojk. Rak mod je prvenstveno bolezen mladih odraslih moških, čeprav posebno obliko raka mod poznamo tudi pri otrocih. Najpogosteje se pojavlja pri moških v starosti od 18 do 35 let. Seminomski tip raka mod se nekoliko pogosteje ponovno pojavlja tudi v starosti od 45 do 55 let.

Z namenom, da bi čim več žensk in moških spodbudili k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk in testisov, ki je pomembno za zgodnje odkrivanje bolezni in uspešnost zdravljenja, izvajamo delavnice za dijake in študente kot tudi kolektive, kjer predstavimo obe vrsti raka ter našo vlogo pri odkrivanju le teh. Prizadevamo si, da bi širšo javnost ozavestili predvsem o dejavnikih tveganja ter pomenu samopregledovanja. Prav tako omogočamo dodatna izobraževanja za študente. Leta 2021 smo organizirali kongres Skozi rožnata očala, letos organiziramo predavanje predstavnikov projekta DORA, prav tako pa sodelujemo tudi s predstavnicami društva Europa Donna in društvom Onkoman.

Želimo se posvetiti tudi splošnim preventivnim ukrepom proti raku, torej preko osveščanja o preventivnih programih (DORA, ZORA, SVIT) in ozaveščanju o pomenu zdrave prehrane ter spodbujanju k športnim udejstvovanjem.

Zahvala za to gre Katji Ivanšek, ki je leta 2011 projekt ustanovila.

Stojnica na DocFestu, kjer se predstavimo novim študentom:

Uvajalna delavnica za bodoče inštruktorje in vse, ki bi želeli sodelovati pri projektu:

Na delavnici bodočim članom predstavimo samo strukturo projekta in predstavimo možnosti sodelovanja in udejstvovanja tako na lokalni kot tudi na mednarodni ravni. Prav tako izvedemo tudi primer delavnice, da s potrebnim znanjem opremimo inštruktorje, ki nato predavajo dijakom, študentom in zaposlenim.

Simpozij Življenje skozi rožnata očala, kjer so se nam pridružili specialistka plastične kirurgije, dr. Minja Gregorič, ki se ukvarja z rekonstrukcijsko kirurgijo pri bolnicah z rakom dojke; Nives Fliser, tetoverka, ki se ukvarja s prekrivanjem brazgotin in tetoviranjem areole po mastektomiji in prebolevnica Darja Molan, avtorica knjige Vem da zmoreš, Darja. :

Stojnica v Europarku, na fakulteti in na Prešernovem trgu, kjer smo mimoidoče ozaveščali o pomembnosti samopregledovanja:

K našemu projektu se lahko pridružijo vsi študentje medicine v Mariboru. Včlaniš se lahko na DocFestu, uvajalnih delavnicah ali pa nam pišeš na Facebook, Instagram ali mail – dotik.zivljenja@medicinec.si (posreduješ nam ime in priimek, letnik študija ter mail), lahko pa kontaktiraš neposredno vodjo inštruktorjev, Mašo Satler.

Znotraj projekta lahko sodeluješ pri izvajanju delavnic na srednjih šolah in raznih društvih, pri promocijah ali pa pri ustvarjanju vsebin za naša socialna omrežja.

Naš projekt vodi organizacijska ekipa, ki skrbi za optimalno delovanje projekta.

VODJA PROJEKTA: EVA NOGRAŠEK (dotik.zivljenja@medicinec.si, 070 751 808)

VODJA DELAVNIC: MAŠA SATLER

VODJA DOGODKOV: REBEKA POZDEREC

VODJA INŠTRUKTORJEV: LAURA REŽONJA

SOCIALNA OMREŽJA: LANA PODLESNIK

Mail: dotik.zivljenja@medicinec.si
Facebook: https://www.facebook.com/DotikZivljenja
Instagram: https://www.instagram.com/dotik.zivljenja/

Društvo študentov medicine Maribor
Projekt Dotik Življenja
Taborska ulica 8
2000 Maribor

Europa donna: O raku dojk-https://europadonna.si/o-raku/rak-dojk/

DORA: Preventiva-https://dora.onko-i.si/preventiva

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije www.onkologija.org

Zveza slovenskih društev za boj proti raku www.protiraku.si

Onkološki inštitut Ljubljana www.onko-i.si

Cilj našega projekta je ozaveščanje širše javnosti o raku dojke in mod – predvsem o preventivnih ukrepih ter pomembnosti samopregledovanja. Da bi naša prizadevanja dosegla čim večji del prebivalstva, izvajamo brezplačne interaktivne delavnice, ki jih vodijo naši člani, študenti Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Delavnica traja približno 1 šolsko uro in je sestavljena iz teoretičnega dela (kratka Powerpoint predstavitev) in iz praktičnega dela (tipanja modelov dojk in mod).

Udeleženci delavnice se seznanijo z osnovnimi dejstvi o raku dojke in mod, s preventivnimi ukrepi in s postopkom samopregledovanja, na modelih pa imajo priložnost spoznati kako se tumorji sploh začutijo.

V kolikor ste zainteresirani ali imate v zvezi z delavnicami kakršna koli vprašanja nam lahko pišete na elektronski naslov dotik.zivljenja@medicinec.si ali pokličete na telefonsko številko 070 744 448 (vodja delavnic, Maša).

Hvala Avonu za finančno donacijo, ki omogoča, da se naše delovanje izboljšuje. 

Hvala Društu študentov medicine Maribor, Študentskemu svetu in Medicinski fakulteti.

Hvala vsem predavateljem in mentorjem, ki sodelujejo z nami.

Hvala Niki Vižintin za oblikovanje naših majčk.

In seveda, hvala vsem našim članom projekta, ki držijo projekt pokonci. Brez njih projekta ne bi bilo!