O NASEKIPASE ŽELIŠ PRIDRUŽITIKONTAKTNEKAJ UTRINKOV Z DOGODKOVNOVOSTI

Melita je projekt Društva študentov medicine Maribor (DŠMM), ki je s svojim delovanjem začel s pričetkom šolskega leta 2018/19. Naš namen je ozaveščati širšo javnost o problematiki sladkorne bolezni. S predavanji po osnovnih in srednjih šolah, domovih za ostarele in organizacijo šol za starše diabetikov želimo razjasniti in točno opredeliti svetovni javnozdravstveni problem ter razširiti vest o bojevanju zoper njegovega porasta.

Način delovanja

Trenutno je v našem projektu več kot 100 članov, ki delujejo na različnih področjih:

1. Izvajanje predavanj na osnovnih šolah
2. Izvajanje predavanj na srednjih šolah
3. Ozaveščanje preko socialnih omrežij – Facebook
4. Stojnice, na katerih nudimo meritve krvnih parametrov
5. Organizacija športnih dogodkov
6. Sodelovanje z Društvom diabetikov Maribor (predavanja, delavnice)
7. Sodelovanje z Zvezo društev diabetikov Slovenije (izvedba in priprava na tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni)

Organizacijska ekipa:
Kontakti vodje:
Rok Gorenšek, vodja projekta

Tel. št.: 070 873 440; mail: mr.gorensek@gmail.com

Nekaj o Roku:
Rok pravi, da rad gleda Pujso Peppo, ne vidi določenih odtenkov zelene, kljub temu, je to njegova najljubša barva. Goji bonsaje in ne parkira bočno. Na tej sliki je imel 17 las več, kot jih ima sedaj. Zanima ga endokrinologija, ker ne ve, če ga zanima še kaj drugega in ker trdi, da noče specializirati nečesa, kar ga omejuje na eno regijo v telesu. »Hormoni so povsod,« pravi.

Vsi člani ORG:
Jan Jezeršek, naš sekretar, si poleg počitka po vsakem obroku, ki niti niso tako redki, redno jemlje čas za pregled in ohranjanje kontaktov naših slehernih sodelavcev.
Evelin Huber je poleg znanja iz Harryja Potterja popolnoma jasna tudi statistika sladkorne bolezni in vseh povezanih tem, da lahko le-te redno objavlja na naših socialnih omrežjih.
Tjaša Augustinčič poleg tega, da dobrodušno pomaga Evelin pri raznih dilemah, zdaj redno skrbi, da naše delavnice z diabetiki potekajo brez zapletov. Pri tem ji pomaga tudi kaka skodelica kava, ki jo ima skoraj tako rada kot naš projekt.
Neža Ivec je strastna ljubiteljica vseh ogljikovih hidratov in požrtvovalno poskusi ves kruh, preden poda mnenje o tem, kateri je najboljši, vse v korist diabetikom (ali ne) ter poleg rednih degustacij vodi Melitino blagajno.
Hana Hozjan svoje športne aktivnosti uspešno vključuje tudi v vodenje naše sekcije za zdravo življenje in pridno poskrbi za (zdrave) prigrizke na naših dogodkih.
Martin Kresnik poleg (ne)nadležnega (in navadno zelo prijetnega) cimra Roka, tudi čez dan nosi breme koordinacije delavnic za člane in čaka odobritev o razglasitju za svetnika, ki ga je referat verjetno založil.

Projektu Melita se lahko pridruži kdorkoli, ki bi rad ozaveščal o problematiki sladkorne bolezni in širših kroničnih aspektov v njenem sklopu in s tem pripomogel k boljšemu poznavanju bolezni, ki ni le zelo pogosta, ampak lahko vodi tudi v hude zaplete. Poleg tega projekt prireja ogromno zanimivih aktivnosti in dogodkov, med katerimi je po mnenju članov najbolj priljubljen prav javni pristop in merjenje krvnih parametrov, kar naš projekt obarva malo bolj klinično kot ostale projekte.
Če se želiš pridružiti Meliti, lahko kontaktiraš kateregakoli člana ORG ekipe.

Facebook: https://www.facebook.com/projekt.melita/?modal=admin_todo_tour
E-pošta: melita@medicinec.si

Predavanje o sladkorni bolezni osnovnošolcem in srednješolcem
V oktobru smo pričeli tudi z aktivnih sodelovanjem z osnovnimi in srednjimi šolami ter gimnazijami, kjer smo učencem in dijakom s predavanji skušali približati tematiko sladkorne bolezni, zdrave prehrane in aktivnega življenjskega sloga, hkrati pa smo jih s tem pripravljali tudi na šolsko in državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni.
Posebej obiskano je bilo predavanje v Ljutomeru, kjer sta Hana in Marko našo vest delila v tamkajšnjem kulturnem domu.
Poleg Ljutomerja smo obiskali tudi šole v Celju in okolici, Mariboru, Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Slovenskih Konjicah in mnoge druge.

Dan sladkorne bolezni (14. 11. 2018) in stojnice v nakupovalnem središču Europark

Za svetovni dan sladkorne bolezni je projekt Melita pripravil svojo 1. stojnico v Europarku, na kateri smo opravili preko 400 meritev krvnega sladkorja mimoidočim obiskovalcem nakupovalnega centra.
Ker je bila prva stojnica tako uspešna, smo jih ponovili še 13. 3. in 27. 3. 2019 v Europarku ter 30. 4. v nakupovalnem središču City Center Celje. Zaenkrat na stojnicah nudimo meritve glukoze, holesterola in trigliceridov, merjenje krvnega tlaka, izpolnjevanje presejalnih anketnikov STOP-bang in drugo.
Za pripravo na stojnice smo februarja izvedli okroglo mizo za člane, kjer smo se pogovorili o predajanju znanja in izvedli dve delavnici praktičnih veščin, ki jih izvajamo po Sloveniji.

Dejavnosti v prihodnosti:
• V naslednjem koledarskem letu bomo v sodelovanju z drugimi projekti (Epruvetka in Vakcinet) prisostvovali še na Tednu zdravja, kjer bomo v starem mestnem jedru Maribora na voljo za meritve sladkorja, določanje krvnih skupin in ozaveščanja o cepljenju.

Sejem športa in zdravja

17. 5. in 18. 5. 2019 smo skupaj z drugimi projekti DŠMM (Epruvetka, GourMED, Šport za zdravje) sodelovali na dogodku Sejem športa in zdravja. Pri Meliti smo izvajali meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola/trigliceridov, pri Epruvetki pa so se obiskovalci lahko vpisali v register Slovenia Donor. Za dobro (in zdravo) hrano, ki so jo mimoidoči z veseljem poskusili, je poskrbel projekt GourMED.

Sodelovanje na tekmovanju iz znanja o sladkorni bolezni
17. 11. 2018 so 4 osnovne in srednje šole (Ljutomer, Škofja Loka, Trbovlje, Postojna) po Sloveniji gostile državna tekmovanja, kjer smo študentje predstavljali projekt, našo fakulteto in pomagali pri popravljanju izpitnih pol.

Melitin tek na Piramido
Ker se projekt Melita zavzema tudi za zdrav življenjski slog, smo organizirali večerni pohod/tek na Piramido, ki so se ga udeležili študentje Medicinske fakultete Maribor.

Sodelovanje z Društvom diabetikov Maribor
Na društvu diabetikov vsak prvi torek v mesecu od marca naprej organiziramo tematske delavnice, preko katerih sodelujemo tudi z drugimi projekti Medicinske fakultete. Predavanja vključujejo specifične teme, kot so metabolizem glukoze (marec), debelost, metabolični sindrom, hipertenzija in retinopatija (april), prva pomoč pri hipoglikemiji in temeljni postopki oživljanja (maj), ostale delavnice pa imajo še odprte naslove.

Maribor, mesto zdravja 

V sredo, 22. 5. 2019 smo se na Glavnem trgu v Mariboru na dogodku Maribor, mesto zdravja predstavili vsi študentski z zdravstvom povezanimi projekti, med katerimi smo tudi mi. Z geslom »Vzemi zdravje v svoje roke.« smo mimoidoče seznanjali s tem, kako najbolje poskrbeti za svoje psihofizično zdravje. Na naši stojnici so si mimoidoči lahko izmerili krvni tlak, krvni sladkor in maščobe v krvi. Dogodek je zabeležila tudi Televizija Maribor, kar si lahko ogledate na naslednji povezavi:

https://www.facebook.com/watch/?v=2612637142132248

Pohod z baklami na Pohorje

Člani Melite smo se s krepkim korakom in pesmijo v srcu podali na prečudovito štajersko Pohorje. Pot so nam osvetljevale bakle in nova prijateljstva ter vednost, da si pridno znižujemo “cuker”. Dogodek bomo ponovili še decembra z božičnim Tekom na Piramido. Go Team building. :D