O NASGALERIJA DOGODKOVSE NAM ŽELIŠ PRIDRUŽITI?EKIPA IN KONTAKT

Osnovna ideja projekta Ultrafest Maribor je pomagati študentom medicine, da bi skozi prizmo ultrazvoka boljše razumeli temeljna znanja medicine in uporabili ultrazvok ne samo kot diagnostično, ampak tudi kot učno orodje.

ZGODOVINA PROJEKTA

Projekt je nastal z organizacijo prvega evropskega in hkrati tudi slovenskega enodnevnega maratona obposteljnega ultrazvoka pod imenom Ultrafest, ki se je zgodil 17. januarja 2015 na naši Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Od takrat naprej letno organiziramo dva Ultrafesta.

Septembra 2016 se je pričela pod okriljem projekta Ultrafest »zgodba o PAME«. Takrat smo na svetovnem ultrazvočnem kongresu WINFOCUS v Ljubljani predstavili naš nov produkt – priročnik, imenovan PACE (POCUS Assisted Clinical Examination). Priročnik smo oblikovali tako, da je študentom pokazal, kako h kliničnemu pregledu dodati obposteljni ultrazvok in si z njim pomagati pri diagnostiki. Dodali smo mu tudi poglavja anatomije in fiziologije, tako da je lahko študent vsakega letnika našel nekaj zase. Iz PACE je nastala ideja projekta PAME (POCUS Assisted Medical Education), katerega smo zasnovali z osnovno idejo pomagati študentom, da bi skozi prizmo ultrazvoka boljše razumeli temeljna znanja medicine ter uporabili ultrazvok ne samo kot diagnostično ampak tudi kot učno orodje.

V oktobru 2022 smo se prvič preizkusili tudi v organizaciji mednarodne študentske sekcije, ki je bila izvedena v sklopu 7. Slovensko-hrvaškega ultrazvočnega kongresa v Laškem. Poglavitna ideja študentske sekcije je bila predstaviti delovanje in vizijo našega projekta Ultrafest Maribor ter projekta PAME študentom fakultet Balkanskega polotoka in jim na ta način pomagati ustanoviti sorodne projekte, namenjene širjenju ultrazvočne pismenosti na svojih matičnih fakultetah. Dogodka se je udeležilo 20 tujih študentov.

V okviru projekta se udeležujemo tudi raznih izobraževanj na področju obposteljnega ultrazvoka, tako v vlogi predavateljev kot tudi modelov. V preteklosti smo se udeležili in/ali sodelovali na Slovensko-hrvaškem ultrazvočnem kongresu v Vodicah, Late Summer School delavnicah ultrazvoka pri naših kolegih iz Gradca, ipd. Sodelovali smo tudi že na televiziji SLO 1 v otroški oddaji Sobotni krompir, kjer smo na poljuden način predstavili delovanje srca.

Naša prva ORGanizacijska ekipa projekta po uspešno izpeljanem Ultrafestu, 2015.

Naše delavnice ultrazvoka zmeraj popestrimo s kakšno odštekano fotografijo. Ta je ena izmed bolj simpatičnih iz decembrskega Ultrafesta leta 2019.

Kevin v elementu med izvedbo teoretičnega dela delavnic PAME anatomija, ki so namenjene našim prvih letnikom.

Delegacija projekta Ultrafest Maribor, ki se je leta 2019 udeležila Late Summer School delavnic ultrazvoka pri kolegih iz Gradca.

Organizacijska ekipa Študentske sekcije na 7. Slovensko-hrvaškem ultrazvočnem kongresu v Laškem, oktober 2022.

V prostem času občasno tudi eksperimentiramo z izdelavo modelov za z ultrazvokom vodenih žilnih dostopov. Nauk naše zadnje zgodbe je bil, da dimljen tofu ni najbolj optimalna izbira zaradi svojega smradu.

Naša trenutna ORGanizacijska ekipa po uspešnem Ultrafestu, maj 2022.

Vsi člani projekta Ultrafest Maribor so del organizacijske ekipe, zaradi česar so mesta zelo omejena. Nove člane sprejemamo po potrebi, približno vsako drugo do tretje leto. Ko se pojavi potreba po širjenju ekipe, objavimo razpis za prijavo na mesto v organizacijsko ekipo. Vsak prijavljeni opravi razgovor s 3 člani in koordinatorjem trenutne organizacijske ekipe. Ko so končani razgovori z vsemi prijavljenimi, izberemo nove člane.

Izobraževanje naših novih članov je dolgotrajen proces in poteka s pomočjo delavnic ultrazvoka za člane projekta ter s sodelovanjem pri raznih dogodkih v vlogi modela.

Sodelovanje za vse ostale študente pa je možno kot udeleženec na naših dogodkih (npr. udeleženec delavnic PAME anatomija v 1. letniku, Ultrafesta za ostale letnike, ipd.).

Špela Klep, koordinatorka projekta Ultrafest Maribor

spela.klep@student.um.si

Ela Plavec, skrb za finance

ela.plavec@student.um.si 

Kaja Keglević in Karolina Šalamun, skrb za družbena omrežja in grafične vsebine

kaja.keglevic@student.um.si

karolina.salamun@student.um.si

Vito Novak, Kevin Laufer in Marko Turk, skrb za ultrazvočne aparate in delavnice

vito.novak@student.um.si

kevin.laufer@student.um.si

marko.turk@student.um.si 

Anže Lečnik in Arne Marušič, skrb za strokovne vsebine

anze.lecnik@student.um.si 

arne.marusic@student.um.si 

Zala Bornšek in Leeloo Obrul, skrb za inštruktorje

zala.bornsek@student.um.si

leeloo.obrul@student.um.si

Iza Tinta in Gregor Jakopič, skrb za modele in delavnice

iza.tinta@student.um.si

gregor.jakopic@student.um.si

Kaja Ema Kač, skrb za tisk in grafične vsebine

kaja.kac@student.um.si 

Neža Perko in Maša Kaiser, skrb za promocijski material, pridobivanje sponzorjev ter donatorjev

neza.perko@student.um.si

masa.kaiser@student.um.si 

Za vsa vprašanja, pomoč, sodelovanja smo vam zmeraj na voljo na našem projektnem elektronskem naslovu: ultrafest@medicinec.si. Najdete nas tudi na: