O PROJEKTUPRIHAJAJOČI DOGODKIEKIPAKONTAKTSE NAM ŽELIŠ PRIDRUŽITI?UTRINKI IZ NAŠIH DOGODKOVKORISTNE POVEZAVEZAHVALA

O PROJEKTU:

Dotik življenja je projekt preventivno-izobraževalne narave, ki se izvaja pod okriljem Društva študentov medicine Maribor. Namen projekta je ozavestiti širšo javnost o raku dojke in testisov, dejavnikih tveganja, načinih preprečevanja ter pomen zgodnjega odkrivanja in posledično boljše prognoze. Prizadevamo si, da bi čim več žensk in moških poznalo dejavnike tveganja, da bi se jim lahko uspešno izognili, ter pomen samopregledovanja.

Projekt poteka že od leta 2011. Znanje širimo preko delavnic, ki jih izvajamo na srednjih šolah SV Slovenije, na promocijah ter raznih predavanjih. Prizadevamo si, da bi širšo javnost ozavestili predvsem o dejavnikih tveganja ter pomenu samopregledovanja. Naš cilj je tudi predstaviti projekt DORA ter tako s tem povečati udeležbo na pregledih presejalnega programa.

Delavnica je sestavljena iz kratkega uvodnega predavanja, kjer predstavimo kaj je rak dojk in testisov, kateri so preventivni ukrepi za zmanjšanje tveganja, poudarimo pomembnost samopregledovanja ter svetujemo, kaj narediti ob pojavu prvih sprememb. Sledi praktični del delavnice na katerem se s pomočjo kratkega filma in modelov naučimo tehnike samopregledovanja.

O RAKU DOJKE IN TESTISOV:

Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah v Sloveniji, zboli namreč skoraj vsaka osma ženska. Rak dojke  99% prizadene ženske in le v 1% moške. Najpogosteje zbolijo ženske starejše od 50 let, vendar pa se pojavnost povečuje tudi med mlajšimi. Prognoza bolezni se je v zadnjih letih zelo izboljšala, vendar pa rak dojke še vedno ostaja na prvem mestu med vzroki smrti zaradi raka pri ženskah. Z rednim samopregledovanjem dojk se lahko bolezen odkrije prej, kar ključno za zgodnjo diagnozo. Od le-te pa je odvisna tudi prognoza bolezni.

»Rada bi povedala, da ne vem, če sem kdaj živela tako polno, kot živim zdaj, odkar sem izvedela za raka. Kot bi me nekaj brcnilo v ta zadnjo in me naučilo ceniti življenje. Ceniti vsak trenutek. Ne izgubljati časa z ljudmi, ki tega niso vredni in ceniti tiste, ki so vredni.«
(Citat iz knjige Vem, da zmoreš, Darja)

Rak testisov je najpogostejši rak pri mladih moških. Nastane z nenadzorovano rastjo rakavo spremenjenih predhodnic spermijev, ki so moške spolne (zarodne) celice. Najpogosteje vznikne v testisih, pri 5% primerov pa ga najdemo izven testisov v t.i. centralni osi telesa. Rak mod ima dva pojava vrha. Najpogosteje se pojavi pri moških v starosti od 18 in 35 leta, lahko pa se pojavi tudi v starosti od 45 do 55 leta. Zbolevanje za rakom mod se povečuje v razvitem svetu in tudi pri nas; letno v Sloveniji zboli okrog 100 moških. Možno je zgodnje odkritje; popolna ozdravitev pa lahko tudi, če je ob ugotovitvi že razširjen po telesu.

Naš projekt vodi organizacijska ekipa, ki skrbi za optimalno delovanje projekta.

VODJA PROJEKTA: TJAŠA ŠOBA (tjasa.soba@gmail.com, dotik.zivljenja@medicinec.si, 051 800 820)

VODJA DELAVNIC: NINA ŽIŽEK

VODJA DOGODKOV: TJAŠA ŠTEFKO

VODJA INŠTRUKTORJEV: BLAŽKA KRAŠOVEC

SOCIALNA OMREŽJA: ŽIVA BEZJAK in ŽIVA POBERŽNIK

Za vsa vprašanja smo vam na voljo preko maila, socialnih omrežij ter na telefonski številki 051 800 820 (vodja projekta).

Mail: dotik.zivljenja@medicinec.si
Facebook: https://www.facebook.com/DotikZivljenja
Instagram: https://www.instagram.com/dotik.zivljenja/

Društvo študentov medicine Maribor
Projekt Dotik Življenja
Taborska ulica 8
2000 Maribor

K našemu projektu se lahko pridružijo vsi študentje medicine v Mariboru. Včlaniš se lahko na DocFestu, uvajalnih delavnicah ali pa nam pišeš na Facebook, Instagram ali mail (posreduješ nam ime in priimek, letnik študija ter mail).

Znotraj projekta lahko sodeluješ pri izvajanju delavnic na srednjih šolah in raznih društvih, pri promocijah ali pa pri ustvarjanju vsebin za naša socialna omrežja.

Več o raku dojk in testisov si lahko preberete na spodnjih povezavah :

Državni presejalni program za raka dojk DORAhttps://dora.onko-i.si/

Europa Donna – Slovensko združenje za boj proti raku dojkhttps://europadonna.si/o-nas/

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoManhttps://www.onkoman.si/

Posebna zahvala gre vsem našim članom, saj brez njih ne bi bilo projekta!

Prav tako pa se zahvaljujemo ustanoviteljici projekta Katji Ivanšek ter vsem prejšnjim vodjam, ki so vsa ta leta skrbele za delovanje projekta.

Hvala Avonu za finančno donacijo, ki omogoča, da se naše delovanje izboljšuje. 

Hvala Društu študentov medicine Maribor, Študentskemu svetu in Medicinski fakulteti.

Hvala vsem predavateljem in mentorjem, ki sodelujejo z nami.

Hvala Niki Vižintin za oblikovanje naših majčk.

In seveda, hvala vsem našim članom projekta, ki držijo projekt pokonci. Brez njih projekta ne bi bilo!