Praksa v tujiniPoletne šoleMednarodne konference

Praksa v tujini

Poleg IFMSA izmenjav si lahko vsak študent tudi sam organizira praktično delo v tujini. Tovrstna izkušnja je zanimiva, saj ste postavljeni pred izziv, da sami kontaktirate gostitelja vaše prakse, si sami uredite bivanje (tudi financiranje) in ko ste na samem mestu praktičnega usposabljanja tudi organizirate svoj družabni program.

Kje torej začeti? Velik del slovenskih študentov se odloči za svojo prvo prakso izven ustaljenih poti na študijski izmenjavi. Začnejo ponavadi z bolnišnico njihovega gostitelja izmenjave. Če pa niste na izmenjavi pa je za evropski, nemškogovoreči prostor na voljo spletna stran Famulatur Ranking, kjer lahko najdete izkušnje drugih študentov s praks v Avstriji, Nemčiji ali Švici.

NEMČIJA: Famulatur

V Nemčiji se izvaja izobaževanje v obliki famulatur, ki so pravzaprav elektivne strokovne prakse. Študentje v študijskem letu 2012/2013 so delili svojo izkušnjo iz praktičnega izobraževanja v Nemčiji.

Mateja, 5. letnik

Mateja je opravljala 2-tedensko prakso na kliniki v Mainzu, na oddelku ginekologije. Pripravila je zelo lepo poročilo, ki dobro razloži nemški način praktičnega izobraževanja med počitnicami.

Njen splošen vtis prakse: “Opravljanje prakse je bila izjemno koristna in zanimiva izkušnja, ki jo priporočam vsem sošolcem in sošolkam, ki imajo to možnost. In da ne bi imela v poletnih mesecih zopet težav zaradi prepolnih seznamov za opravljanje prakse, sem se odločila, da prošnjo napišem že nekaj mesecev prej. Pravzaprav sem jo pravkar napisala. ;-)”

Jure, 5. letnik

“Tri tedne v marcu 2013 sem tudi jaz preživel na, za nemške študente obvezni, klinični praksi (nem.: Famulatur). Od teh treh tednov sem prva dva oddelal v OP bloku Würzburške Kopfklinik (ORL, oftalmologija in nevrokirurgija) s tamkajšnjimi anesteziologi. Dovoljeno mi je bilo početi iste stvari, kot nemškim študentom – uvajanje v narkozo (v okviru tega: vzpostavitev normalnega monitoringa bolnika, predihavanje, vstavljanje venskih kanil…vse do intubacije, če bolnik ni bil ravno privat zavarovan ali Mallampati 4), transporti na oddelkih intenzivne terapije (samo dobro se sliši, v resnici sem bil jaz tisti, ki je nosil jeklenke s kisikom ali bolnikovo dokumentacijo), asistiranje anesteziologom pri prebujanju iz narkoze (prebujanju bolnika seveda). Zadnji teden pa sem ob njihovem delu spremljal anesteziologe na oddelku intenzivne terapije. Na tem oddelku sem zaradi narave dela in splošnega zdravstvenega stanja bolnikov večinoma sledil nadzornim zdravnikom in bil ˝le˝ prisoten pri bolj ali manj invazivnih posegih.

Glede opravljanja prakse sem se dogovarjal z docentom odgovornim za predmet Anesteziologija, kateremu sem razložil svojo situacijo, on pa me je nato obvestil o možnostih opravljanja (na srečo sem se o vsem pozanimal že na začetku semestra – oktober/november, tako da so bile moje želje tudi uresničene). Moje izkušnje so (seveda) pozitivne, praksa je bila zelo koristna z vidika kliničnih veščin, predvsem na intenzivni terapiji pa sem pridobil kar nekaj znanja o patofiziologiji in terapiji bolnikov na takšnem in podobnih oddelkih.”

Miha, 5. letnik

“Prakso sem opravljal marca 2013 na dermatološki kliniki v Göttingenu, kjer ni bilo nobenega problema organizacije oz. moram tako dejati: povsod drugod je bilo polno, ker sem se zelo pozno spomnil, da bi tudi jaz to delal. Beri: 14 dni prej…

Predstojniku sem samo poslal mail, da bi rad famulieral. Vodja oddelka me je, potem ko sem razložil, da sem  tukaj na izmenjavi hotel osebno videt, verjetno, da je ugotovil, koliko dejansko znam govoriti nemško in potem sva dorekla termin. So pa nemci izredno prijazni in ustrezljivi!”

ŠVICA: Unterassistenten gesucht

-TBA-

Poletne šole

Novo: EMSA Dubrovnik Summer School: Urgentna medicina (4.8.2013 – 12.8.2013)

Poletna šola je namenjena poglabljanju znanja in praktičnih veščin urgentne medicine. Cena registracije: 500 EUR  za 9 dni (8 nočitev), prehrana vključena.

Novo: The Surgery Summer School (15.7.2013 – 28.7.2013) 

V mestu Iasi v Romuniji se bo odvijala poletna šola s tradicijo. Na kirurški poletni šoli se boste med učenje kirurških spretnosti spoznali tudi z romunsko kulturno dediščino. Rok prijave je 15.5.2013, udeležba omejena na 20 študentov.

Klinikum Bielefeld: Klinische Woche

Klinische Woche je namenjena predvsem študentom ob vstopu v področje klinične medicine. Letošnja termina kliničnega tedna sta od 18. 3. 2013 do 23. 3. 2013 in jeseni od 16. 9. 2013 do 21. 9. 2013.

Sommerschule HELIOS Kliniken

Ponujajo 2 – 5 dni trajajoče poletne šole, kjer je poudarek na povezavi med teorijo in prakso medicinskega znanja. 

Elective courses in Oncology for Medical Students

Na voljo sta 2 termina: 08. 7. 2013 – 19. 7. 2013 v Antwerp (Belgija) ali od 19. 8. 2013 – 30. 8. 2013 v Poznanu (Poljska). Poletna šola je namenjena študentom po 4. letniku študija medicine. ECCO organizacija krije izbranim kandidatom registracijo, nastanitev, prehrano in tudi del potnih stroškov. Prijavni rok je do 21. aprila 2013.

Summer School 2013, Kasr Al-Ainy Faculty of medicine, Cairo University

Poletna šola poteka, kot že ime pove, v Kairu, Egiptu. Šola poteka od 9. 8. 2013 do 24. 8. 2013. Študentje imajo možnost izbrati med izobraževanjem na področju tropskih in infekcijskih boleznihpediatrijeginekologijeurgentne medicine in osnov kirurgije ter oftalmologije. Registracija je odprta  do 1. 6. 2013, znaša 255 USD, vključuje pa nastanitev in prehrano.

Summer school of Diving and Diving Medicine 

Poteka na Hrvaškem od 22. 7. 2013 do 30. 7. 2013 v mestu Karlobag. Registracija do 15. junija 2013  znaša 490 EUR ter vključuje 8 dni nastanitve, polni penzion, mednarodni certifikat za potapljanje CMAS idr.

5th international Summer Medical School: University of Manchester

Mednarodna poletna šola, ki poteka letos od 12. 8. 2013 do 16. 8. 2013 v Manchestru, Velika Britanija. Na voljo so različna področja medicine s poudarkom na vpogled v posamezno področje.

Think Swiss: Research Summer in Switzerland

Prijavni rok za poletne šole je vsako leto konec januarja. Namenjeno je predvsem pridobivanju znanj s področja raziskovanja v naravoslovnih in medicinskih znanostih.

Mednarodne konference

European Primary Prevention Conference

Konferenca poteka od 22. 4. do 24. 4. 2013 v Talinu, Estoniji. Registracija: 50 EUR.

2nd international Stem Cell Congress of Turkey

Poteka med 24. 5. 2013 in 26. 5. 2013 v Izmirju, Turčiji. Rok prijave:  Registracija (vključuje nastanitev in prehrano): 100 eur