O NASGALERIJA DOGODKOVSE NAM ŽELIŠ PRIDRUŽITI?EKIPA IN KONTAKTIZBRANI RECEPTI

Projekt GourMED je projekt Društva študentov medicine Maribor. Je javnozdravstveni izobraževalni projekt o prehrani in odnosu do nje v medicini. Primarno je namenjen izobraževanju, obveščanju in ozaveščanju študentov medicine o prehrani in kulturi prehranjevanja na področju klinične, športne in vsakodnevne prehrane. Projekt nudi strokovno in osebno izpopolnjevanje študentom in tudi zdravnikom, drugim delavcem zdravstvene in prehranske stroke ter vsem, ki jih to področje zanima. Člani projekta zagovarjamo pomembnost kakovostne hrane in načina prehranjevanja kot vira zdravja in boljšega življenjskega sloga, ki sta velikokrat prezrta, žal še posebej v zdravstvenih ustanovah in celo skozi naš študijski proces. Preko socialnih in družbenih omrežij podajamo informacije in novosti iz področja prehrane vsem tistim, ki jih tematika zanima. Naša vizija je, da se študentje medicine zavedajo pomena prehrane v vsakodnevnem zdravniškem delu in so se pripravljeni izobraziti tudi na tem področju, saj znanje o klinični in vsakodnevni prehrani prinašata boljše zdravstvene izzide. Naš cilj je, da smo študentje to pridobljeno znanje iz področja prehrane potem tudi sposobni prenesti tako na laike, kot tudi na strokovnjake in naše bodoče paciente.

Vseskozi skrbimo za res izjemne pogostitve na vseh večjih dogodkih, organiziranih pod okriljem Društva študentov medicine Maribor. Prav tako večkrat letno izvedemo zdrav zajtrk, kjer opominjamo študente o pomenu kakovostnega zajtrka.

V svoj projekt vabimo vse, ki jih zanima zdrava prehrana, način življenja in odkrivanje novih okusov. Vsekakor vabimo v naše vrste vse, ki ljubijo ustvarjanje v kuhinji, ravno tako pa vabimo vse tiste, ki v kuhinji še niste tako spretni, in bi se želeli naučiti novih veščin.

Organizacijsko ekipo projekta GourMed v letošnjem letu sestavljamo :

Matjaž Korenak (vodja projekta); 

Urška Ferlež, Matjaževa desna roka in sovodja; 

Klara Mirkac, ki je zadolžena za pridobivanje vseh sponzorjev, ki nam priskrbijo najkakovostnejše izdelke; 

Alex Forštnarič skrbi, da so finance našega projekta vedno v zelenih številkah;

Maja Sever, ki ohranja instagram in facebook podobo našega projekta.

Kontaktirate nas vedno lahko na gmail naslov gourmed@medicinec.si, ali pa na instagramu GourMed.

OBIŠČITE NAS NA SPLETNI STRANI:
GourMEDov vrt znanja

Taborska ulica 8, 2000 Maribor
gourmed@medicinec.si

Facebook: https://www.facebook.com/GourMED-100342783634264/

GourMED-OVA SKODELICA ZA ZAJTRK

Sestavine:
smoothie iz 1/2 banane, 1 kivija, 1 manjšega jabolka, pesti borovnic in 1/2 dcl vode
ovseni kosmiči in mleta lanena semena skuhana v rastlinskem mleku z dodatkom žličke cimeta
1 žlica sezamovih semen, kokosove moke in 1/2 pesti nasekljanih mandljev
1 čajna žlička arašidovega masla

Dobro je vedeti!
Zagotovo ste že naleteli na rek: “Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan, večerjaj kot revež.” Pa je to res? Zajtrk, najpomembnejši obrok dneva. Dokazano je, da manjkajoči obroki tekom dneva povzročijo, da pri naslednjem pojemo več in izberemo manj kakovostno hrano. Z primerno količinsko in redno časovno razporejenimi obroki (vsaj 4) preko dneva preprečujemo nagle dvige krvnega sladkorja in s tem inzulina, ki vodijo odvečno zaužiti sladkor do celic, kjer se le-ta shrani kot višek v obliki maščob.
Redno uživanje zajtrka pozitivno vpliva tudi na našo sposobnost učenja, reševanja problemov, pozornost in spomin. Vse pa je seveda odvisno tudi od tega koliko in katere veste živil izberemo.
Ne pozabi Tudi hitro pripravljen zajtrk je lahko zdrav. Za zajtrk dajmo priložnost celim žitom (polnozrnat kruh, kaše, …), beljakovinam (jajca, (rastlinsko) mleko, …), sadju, zelenjavi in oreščkom. Izogibajmo se kosmičem z veliko dodanega sladkorja, belemu kruhu, namazov z veliko dodanih maščob, soli, sladkorja in predelanim mesnim izdelkom.
Uvedi zajtrk v svoj dnevni ritual in dober tek!

PEČENA ČIČERIKA Z ZAČIMBAMI

Čas priprave: 40 minut

Sestavine:
400g (ali poljubno količino) konzervirane ali skuhane in ohlajene čičerike
2 žlici olivnega olja
začimbe: ingver, kajenski poper, lupinico limone, sol, rdečo papriko v prahu, muškatni orešček

Priprava:
Čičeriko stresi iz konzerve in speri pod vodo (čičerikino vodo oziroma aquafabe pa lahko uporabiš kot beljak za pripravo kakšne druge jedi). Stresi jo na papirnate brisačke in pusti, da se osuši.
Medtem v posodi pripravi začimbno mešanico: naribaj ingver, dodaj 2 žlici olivnega olja, sol, kajenski poper, muškatni orešček, lupinico limone in rdečo papriko v prahu. Dodaj čičeriko in mešaj toliko časa, da je čičerika enakomerno začinjena. Razporedi jo v eno plast na peki papirju v večjem pekaču.
Peci jo v vnaprej ogreti pečici na 200 stopinj, 25-35 minut. Vmes 2-3x pekač pretresi, da se čičerika zapeče z vseh strani, vse dokler ne postane hrustljava.
Slasten in zdrav prigrizek je narejen! Po njem lahko sežeš brez slabe vesti, saj točno veš, kako in s katerimi sestavinami si ga pripravil. Čičeriko lahko ješ samo, namesto pokovke. Lahko pa jo postrežeš kot dodatek h glavni jedi, kot hrustljav, okusen posip.
Dober tek!
Za vas je recept pripravila Urška Miletič.

SOJINE BATETE

Sestavine:
500g soje
1 večji batata (sladki) krompir
50g polnozrnatih drobtin
60g čebule
4 stroke česna
sol, poper, muškatni orešček, peteršilj
1 jajce (ali zdrobljena in namočena lanena semena za #vegjanuary )

Priprava:
Sojo čez noč namoči v vodi, ter naslednji dan zavri in 1 uro kuhaj na zmernem ognju. Ta čas naribaj batata krompir in pripravi preostale sestavine. Sojina zrna odcedi in spasiraj. Dodaj batata krompir, razžvrkljano jajce, sesekljano čebulo, česen in začimbe. Iz mase oblikuj polpete in jih posuj z drobtinami. Na ponvi segrej malo kokosove maščobe in polpete popeci po 5 minut na vsaki stani. Lahko jih pripraviš tudi brez maščobe v pečici na peki papirju, kjer jih pečeš 15-20 minut na 180 stopinjah.
Dobro je vedeti!
Soja je stročnica, ki jo v Evropi najdemo predvsem procesirano v različne produkte (sojino mleko, tofu, sojina omaka, olja ipd.). Sojina zrna vsebujejo antioksidante in fitonutriente. V 100g kuhane soje zasledimo vodo v 63%, sledijo beljakovine v 16,6 g in ogljikovi hidrati z 9,9 g. Gre za dober vir vlaknin, omega 3 in 6 maščobnih kislin.
Gre za enega izmed boljših rastlinskih virov beljakovin, zato je priljubljeno živilo vegetarijancev.
Soja in sladki krompir ne spadata med živila z visokim glikemičnim indeksom, zato so polpeti primerni za vse, ki morajo popaziti tud na ta faktor. Polpeti so super ideja za popestritev krožnika za kosilo, hkrati pa tudi dobra rešitev, če ste se v začetku letošnjega leta odločili za #veganuary
Dober tek!

PRESNE KROGLICE Z MANGOM

Potrebuješ:
1/2 skodelice datljev
1 skodelico rožičeve moke
vodo
1/4 zrelega manga

kokosovo moko

Priprava:
V multipraktiku zmiksaj datlje in dve žlici vode v pasto. Dodaj rožičevo moko, po občutku dodajaj še vodo, ali rožičevo moko, da dobiš primerno zmes za pripravo kroglic.
Mango nareži na majhne kocke. Z roko zajemi del mase, na sredino položi košček manga, zapri in oblikuj v kroglico. Na koncu kroglico še povaljaj v kokosu. Ohladi v hladilniku in postrezi!
Namesto manga lahko uporabiš tudi drugo poljubno sadje (na primer: maline, češnje, jagode, …), prav tako pa lahko kroglice povaljaš v sesekljanih oreščkih, mrvicah ali jih obliješ s temno čokolado.
Prijetno sladkanje!

LOSOS V FOLIJI

Za eno osebo potrebuješ:
file lososa,
češnjev paradižnik,
olivno olje,
peteršilj,
alu folija,
česen in belo vino (po želji)

Priprava:
Na alu folijo postaviš file lososa in 3-4 razpolovljene češnjeve paradižnike, dodaš par kapljic olja, malo soli in sesekljan peteršilj. Po želji lahko dodaš še par kapljic belega vina in česen. Nato vse skupaj zaviješ v alu folijo in pečeš v pečici za 20 minut na 200°C. Dober tek!
Losos vsebuje proteine, minerale in vitamine (kalij, selenij, vitamin B12) ter omega-3 maščobne kisline. 100g lososa vsebuje 231 kcal

Več receptov najdete na naši spletni strani: gourmedweb.com