O PROJEKTUGALERIJA DOGODKOVSE NAM ŽELIŠ ŠRIDRUŽITI?EKIPA IN KONTAKTGRADIVAO DELAVNICAH

Serotonin je bil zasnovan z namenom informiranja o duševnih motnjah in njihove destigmatizacije. Glavna aktivnost projekta je izvajanje delavnic na temo duševnega zdravja za dijake srednjih poklicnih šol in gimnazij ter delavnic na mladostniški in geriatrični psihiatriji.

V študijskem letu 2020/21 smo izvedli kongres (Z)motnje, kjer smo želeli preko predavanj in delavnic s strani različnih strokovnjakov ter osebnih pripovedi približati tematiko različnih duševnih motenj (na primer shizofrenija, motnje hranjenja …) tako študentom medicine kot ostali širši javnosti. 

Na delavnicah na oddelku geriatrije in otroške ter mladostniške psihiatrije ima študent priložnost pridobiti izkušnje in razviti pristen stik z bolniki, izboljšati socialne spretnosti in obenem tudi osebnostno rasti. Na oddelku se najpogosteje srečujemo s srednješolci, ki se spopadajo z depresijo in motnjami hranjenja. Včasih se zgodi, da kakšen pacient na začetku ne želi sodelovati, vendar ga k sodelovanju niti ne želimo prisiliti. Pogosto pa se pozneje sam pridruži – pogovor se hitro razvije ob skupni temi, kot so recimo hišni ljubljenčki, glasba, filmi … Vsaka udeležba na delavnici prinese tudi točke za izmenjave.

Na delavnicah na srednjih šolah se pogovarjamo o tem, kaj sploh je duševno zdravje, kaj so duševne motnje, kaj je stigmatizacija ter nato opredelimo tudi nekatere duševne motnje, med njimi motnje razpoloženja, motnje hranjenja in anksiozne motnje. Za zaključek se z dijaki pogovarjamo o samopomoči in o profesionalni pomoči.

Se nam želiš pridružiti, pa nisi bil na uvajalni delavnici? Ni problema! Piši kateremu od članov organizacijske ekipe in z veseljem te bomo uvedli v delavnice.

Delavnice na oddelkih

Osnova za delavnice s starostniki in otroci ni predznanje, temveč prijazna komunikacija, ki jo je treba prilagoditi posamezniku. Velikokrat je dovolj že iskren pogovor in druženje. Študent ima priložnost pridobiti praktične izkušnje in razviti pristen stik z bolniki. 

Če se želiš pridružiti delavnicam na otroški in mladostniški psihiatriji lahko kontaktiraš vodjo delavnic, Ano Vizler, za delavnice na geriatrični psihiatriji pa vodjo delavnic Saro Klemenčič.

Delavnice na srednjih šolah

Delavnice na srednjih šolah so izvedene skupaj z enim izmed članov organizacijske ekipe, tako da je ves čas s tabo nekdo, s katerim sodeluješ in ti pomaga. Pred delavnico dobiš še priročnik, ki opiše izvedbo delavnice in Prezi prezentacijo. Predstavitev je že vnaprej pripravljena in ti pomaga obdržati rdečo nit tekom pogovora s srednješolci. Za pridružitev k delavnicam na srednjih šolah lahko pišeš komurkoli iz organizacijske ekipe.

Pomoč pri socialnih omrežjih

Za pomoč pri socialnih omrežjih prav tako ni potrebno imeti predznanja, le nekaj prostega časa in veselja do ustvarjanja različnih grafik ter pisanja objav. Za pridružitev piši Iman Hussein ali Petri Klinc.

Za aktivno delovanje projekta je zaslužnih več članov organizacijske ekipe.

Za koordinacijo in dejavnosti projekta skrbi vodja projekta, Blaž Klement, ki ga lahko kontaktiraš za pridružitev h katerikoli izmed aktivnosti projekta in za odgovore na morebitne dileme ter vprašanja. 

Za delavnice skrbita Sara Klemenčič in Ana Vizler; delavnice s starostniki na oddelku geriatrije organizira Sara, Ana pa je zadolžena za delavnice na otroški in mladostniški psihiatriji. Delavnice se izmenjajoče odvijajo vsak teden. 

Za mirno izvedbo in organizacijo dogodkov projekta je odgovorna Tadeja Ifko. 

Če pa se želiš pridružiti ozaveščanju javnosti o duševnem zdravju in doprinesti k destigmatizaciji duševnih motenj preko socialnih omrežij, lahko kontaktiraš Iman Hussein ali Petro Klinc.

Facebook: https://www.facebook.com/projekt.serotonin

Instagram: https://www.instagram.com/projekt_serotonin/

Vodja projekta:

Blaž Klement

E-pošta: blaz.klement@student.um.si

Facebook: Blaž Klement

Vodja delavnic na geriatriji:

Sara Klemenčič

E-pošta: sara.klemencic2@student.um.si

Instagram: saraklemencic

Vodja delavnic na otroški in mladostniški psihiatriji:

Ana Vizler

E-pošta: ana.vizler@student.um.si

Instagram: anavizler

Vodji za socialna omrežja:

Iman Hussein in Petra Klinc

E-pošta: Iman.hussein@student.um.si; Petra.klinc@student.um.si

Instagram: iman.hussein; petra.klinc                                                                               

Delavnice na temo duševnega zdravja na srednjih šolah 

Delavnice so interaktivne, dijakom se trudimo v sproščenem ozračju postaviti vprašanja, ki vodijo v miren pogovor o vseh »težavnih« temah, in jim omogočiti, da jasno izrazijo svoje mnenje, izvedo kaj novega in sami pridejo do svojih zaključkov, pri čemer je vodja le vir informacij. Na delavnici, ki traja 45 ali 90 minut in jo vodita dva člana projekta Serotonin, se pogovarjamo o tem, kaj sploh je duševno zdravje, kaj so duševne motnje, kaj je stigmatizacija ter nato opredelimo tudi nekatere duševne motnje med katerimi motnje razpoloženja, motnje hranjenja in anksiozne motnje. Za zaključek se z dijaki pogovarjamo o samopomoči in o profesionalni pomoči.

Delavnice na geriatrični psihiatriji in delavnice na oddelku za otroško in mladostniško psihiatrijo

Delavnice so predvsem možnost za pogovor s pacienti, kjer jim preko druženja pomagaš popestriti čas. Starostnikom velikokrat največ pomeni že iskren pogovor in druženje. Osnova za delavnice ni predznanje, temveč prijazna komunikacija, ki jo treba prilagoditi posamezniku. Prav tako pa bo ves čas blizu nekdo iz organizacijske ekipe, ki lahko priskoči na pomoč ter pomaga. Če se želiš pridružiti delavnicam, se lahko prijaviš preko e-pošte (ali pa napišeš nekomu iz organizacijske ekipe) ter se pridružiš delavnici bodisi na oddelku geriatrije ali pa na otroški in mladostniški psihiatriji.

Študentje imajo preko delavnic v sklopu družabne vizite priložnost pridobiti izkušnje in razviti pristen stik z bolniki. Prav tako pa tekom delavnic razvijajo komunikacijske spretnosti in osebnostno rastejo. Seveda pa tudi vsaka udeležba prinese točke za izmenjave.

Kontakt: 

Preko elektronske pošte:serotonin@medicinec.si