O NASEKIPASE ŽELIŠ PRIDRUŽITI?KONTAKTNEKAJ UTRINKOV Z DOGODKOVDODATNO: ZA ŠOLE!

Študentje medicine se še kako dobro zavedamo pomena prve pomoči in tako s sodelovanjem pri enem izmed največjih projektov DŠMM Za Življenje! skušamo širši laični javnosti predstaviti idejo, da je biti le nemi opazovalec v urgentni situaciji, najslabša rešitev, ki jo lahko izberemo. S tem namenom izvajamo brezplačne prostovoljne obnovitvene tečaje prve pomoči ter izvajamo promocije projekta in izobraževanja na temo pravilnega ukrepanja v urgentnih situacijah.

Glavni namen projekta ZaŽivljenje! je:

• ozavestiti širšo javnost o problematiki in pomenu prve pomoči,
• odstraniti STRAH pred pristopom k ponesrečencu in dejanskemu nudenju prve pomoči,
• izobraziti udeležence tečajev o postopkih prve pomoči,
• predstaviti prvo pomoč kot etično, moralno (in pravno) dolžnost vsakega posameznika,
• povečati odziv očividcev v primeru nezgod, poškodb, zadušitev, srčnega zastoja,…

Cilji projekta:

• izvedba obnovitvenih tečajev prve pomoči na različnih osnovnih in srednjih šolah, fakultetah ter ostalih organizacijah,
• izvedba promocij projekta na javnih lokacijah,
• prirejanje internih izobraževanj na temo prve pomoči za študente, ki sodelujejo pri projektu,
• prirejanje delavnic za nove člane projekta

Kratka zgodovina projekta ZaŽivljenje!:

Projekt je začel s svojim delovanjem v študijskem letu 2006/2007. Konec leta 2006 je namreč med takratnimi študenti medicine potekal pogovor o prvi pomoči in splošni neinformiranosti javnosti o tej tematiki. Ugotovili so, da je prva pomoč ena tistih tem, ki se je ne zavedamo dovolj, dokler nismo sami postavljeni pred dejstvo. Tako so začeli razmišljati o organizaciji izobraževanja, kjer bi se širša javnost brezplačno, a strokovno in predvsem praktično izobraževala o prvi pomoči. S pomočjo idejnega vodje Janija Breznika je tako nastal danes eden največjih študentskih projektov v regiji, projekt ZaŽivljenje!. Prvo aktivnost projekta so izvedli 23. februarja 2007, in sicer je šlo za predpromocijo tečajev in obnovitve znanja o prvi pomoči v Europarku v Mariboru. Prvi pravi tečaj pa je bil izveden na Univerzi v Mariboru 1. marca 2007, na katerem je sodelovalo pet inštruktorjev in trije zunanji sodelavci. Od takrat naprej se je projekt samo še razširil, tako lokalno kot tudi mednarodno. Do sedaj smo izvedli skupno že okrog 60 promocij in več kot 500 tečajev, na katerih smo izobrazili več kot 13 500 tečajnikov.

Pri projektu ZaŽivljenje! svoj namen uresničujemo s pomočjo:
• brezplačnih odprtih tečajev prve pomoči za posameznike,
• brezplačnih tečajev prve pomoči za organizirane skupine (društva, podjetja, šole, organizacije…),
• promocij na frekventnih točkah po Sloveniji,
• mednarodnih predstavitev projekta,
• izdaje zloženk z vsebino o prvi pomoči,
• organizacije izobraževanj o urgentnih stanjih.

Posamezni tečaji so sestavljeni iz začetnega teoretičnega dela, ki mu sledi praktični del, v katerem se tečajniki razdelijo v 4 skupine in nato krožijo med štirimi postajami, na katerih vse slišano še praktično utrdijo:
• temeljni postopki oživljanja (TPO),
• uporaba avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED),
• prikaz osnovnih položajev poškodovancev in odstranjevanje tujkov iz dihalnih poti,
• povijanje ran, imobilizacija zlomov in zaustavljanje krvavitev.

Vsebino tečajev lahko na željo posameznih skupin tudi specifično nadgradimo in prilagodimo (npr. obravnava poškodb s kemikalijami, zastrupitev, določenih obolenj, …).

Udeleženci tečajev so tako mladi kot tudi starejši, ki neizmerno uživajo ob praktičnem prikazu uporabe znanja prve pomoči. Na koncu tečaja so tečajniki zadovoljni , prav to zadovoljstvo pa razveseli nas, člane projekta Za življenje!, ki s srcem in dušo širimo naprej naše znanje, kajti vsi dobro vemo, da nesreča nikoli ne počiva in da ZNANJE REŠUJE ŽIVLJENJE!

ORGANIZACIJSKA EKIPA

• Tjaša Padežnik
• Zala Curk
• Aljaž Pišek
• Špela Videc
• Patricija Tomše
• Lara Flogie

ZASLUŽNI ČLANI PROJEKTA

Vodje projekta Za Življenje!:

Jani Breznik (2007-2009)
Tamara Todorović (2009-2011)
Jasna Knez (2011-2012)
Iris Drvarič (2012-2014)
Katja Žalman (2014-2016)
Urška Kmetič (2016-2017)
Larisa Horvat (2017-2018)
Patricija Tomše (2018-2019)

Imaš rad/-a prvo pomoč, rad/-a predajaš znanje drugim, si želiš postati inštruktor/-ica prve pomoči? Potem je projekt Za življenje! prava izbira zate!

Projekt Za življenje! nudi brezplačne tečaje prvi pomoči laični populaciji. Zato smo pa tukaj MI- Za življenje! inštruktorji, ki poskrbimo, da se tudi nemedicinska populacija nauči osnov prve pomoči. Saj vemo, da nesreča nikoli ne počiva, zato nas kličejo na različne konce Slovenije, da jim predstavimo naše vrednote in znanje prve pomoči. Projekt ni samo gola teorija, s tečajniki se družimo, se pomenimo o osnovah prve pomoči ter jim to tudi praktično prikažemo, imamo lutke, defibrilatorje, prav vse, da človek lahko zgubi strah pred nudenjem prve pomoči. Ne učiš pa samo ti druge, s tedenskimi tečaji skozi vlogo predavatelja in inštruktorja, ampak tudi ti ponavljaš in utrjuješ svoje znanje prve pomoči, saj nikoli ne veš kdaj boš v situaciji, ko boš to znanje še kako potreboval. Zato se ne boj in se pridruži enemu izmed največjih projektov DŠMM in postani inštruktor/-ica prve pomoči in širi naprej naše geslo: ZNANJE REŠUJE ŽIVLJENJA!

Kako se nam pridružiš?

Za pristop k projektu je obvezna udeležba na uvajalnih delavnicah in preverjanju znanja, ki jih organiziramo vsaj 1 – 2 krat letno. Po opravljenem izobraževanju, lahko v projektu sodeluješ kot inštruktor/-ica prve pomoči.

Prijavijo se lahko študentje od prvega letnika MF UM naprej (pogoj za članstvo pri projektu je opravljen izpit iz prve pomoči).

Prijave sprejemamo ves čas, zato nam lahko kadarkoli pišeš za več informacij na: za.zivljenje@medicinec.si ali podpora.zazivljenje@medicinec.si ali pa nas obišči na straneh http://www.zazivljenje.org/mbhttp://www.medicinec.si/projekt/za-zivljenje/ oz. preglej našo facebook stran: https://www.facebook.com/zazivljenje/ ter instagram profil z imenom: za.zivljenje.maribor.

Za vsa vprašanja smo vam na voljo organizacijska ekipa ter vodja projekta, Aljaž Pišek.

E-mail: za.zivljenje@medicinec.si in podpora.zazivljenje@medicinec.si.

Več o naših dejavnostih si lahko ogledate tudi na:
• Facebook profilu, ime: Za življenje https://www.facebook.com/zazivljenje/
• Instagram profilu, ime: za.zivljenje.maribor https://www.instagram.com/za.zivljenje.maribor/
• Spletni strani: https://www.zazivljenje.org/mb/

Več o prvi pomoči na splošno pa si lahko preberete tudi na spletni strani Slovenskega reanimacijskega sveta: http://slors.szum.si/.

Projekt Za življenje! se vedno znova rad odzove novim povabilom. Prav posebno veselje nam predstavljajo šole, ki nas vsako leto znova in znova povabijo k sodelovanju. Ker vemo, da je prva pomoč v današnjem svetu še kako pomembna, z veseljem predajamo znanje prve pomoči učencem tako osnovnih kot tudi srednjih šol. Učenci so zmeraj navdušeni, saj ne gre samo za golo teorijo ampak tudi za razgibano aktivno delo, ki poteka s pomočjo lutk in ostalih pripomočkov. S pomočjo aktivne udeležbe se učenci naučijo osnov oživljanja, uporabe defibrilatorja, položaja za nezavestnega, zaustavitev krvavitve, imobilizacije in ukrepov v primeru zapore dihalne poti. Na koncu tečaja so zadovoljni tako učenci kot tudi učitelji, ki nas povabijo za izvedbo tečaja tudi za lastne potrebe, saj nesreča nikoli ne počiva in otroci se lahko tudi pri igri poškodujejo. Iz tega razloga je znanje in obnavljanje tega znanja še kako pomembno.

Če želite izvesti brezplačne tečaje tudi na vaši šoli, nas brez skrbi kontaktirajte in odzvali se bomo vsem povabilom.

Kontaktirate nas lahko preko e-maila: za.zivljenje@medicinec.si.
Informacije o samem projektu pa lahko zasledite na naslednjih povezavah:
http://www.medicinec.si/za-zivljenje/,
http://www.zazivljenje.org/mb/,
https://www.facebook.com/zazivljenje in
https://www.instagram.com/za.zivljenje.maribor/.