O NASGALERIJA DOGODKOVSE NAM ŽELIŠ PRIDRUŽITI?EKIPA IN KONTAKTGRADIVAO DELAVNICAH

Študentje medicine se še kako dobro zavedamo pomena prve pomoči in tako s sodelovanjem pri enem izmed največjih projektov DŠMM Za Življenje! skušamo širši laični javnosti predstaviti idejo, da je biti le nemi opazovalec v urgentni situaciji, najslabša rešitev, ki jo lahko izberemo. S tem namenom izvajamo brezplačne prostovoljne obnovitvene tečaje prve pomoči ter  promocije projekta in izobraževanja na temo pravilnega ukrepanja v urgentnih situacijah.

Glavni namen projekta Za Življenje! je:

 • ozavestiti širšo javnost o problematiki in pomenu prve pomoči
 • odstraniti STRAH pred pristopom k ponesrečencu in dejanskemu nudenju prve pomoči
 • izobraziti udeležence tečajev o postopkih prve pomoči
 • predstaviti prvo pomoč kot etično, moralno (in pravno) dolžnost vsakega posameznika
 • povečati odziv očividcev v primeru nezgod, poškodb, zadušitev, srčnega zastoja…

Cilji projekta:

 • izvedba obnovitvenih tečajev prve pomoči na različnih osnovnih in srednjih šolah, fakultetah ter ostalih organizacijah
 • izvedba promocij projekta na javnih lokacijah
 • prirejanje internih izobraževanj na temo prve pomoči za študente, ki sodelujejo pri projektu
 • prirejanje delavnic za nove člane projekta

Kratka zgodovina projekta Za Življenje!:

Projekt je začel s svojim delovanjem v študijskem letu 2006/2007. Konec leta 2006 je namreč med takratnimi študenti medicine potekal pogovor o prvi pomoči in splošni neinformiranosti javnosti o tej tematiki. Ugotovili so, da je prva pomoč ena tistih tem, ki se je ne zavedamo dovolj, dokler nismo sami postavljeni pred dejstvo. Tako so začeli razmišljati o organizaciji izobraževanja, kjer bi se širša javnost brezplačno, a vseeno strokovno in predvsem praktično izobraževala o prvi pomoči. S pomočjo idejnega vodje Janija Breznika je tako nastal danes eden največjih študentskih projektov v regiji, projekt Za Življenje!. Prvo aktivnost projekta so izvedli 23. februarja 2007, in sicer je šlo za predpromocijo tečajev in obnovitve znanja o prvi pomoči v Europarku v Mariboru. Prvi pravi tečaj pa je bil izveden na Univerzi v Mariboru, 1. marca 2007, na katerem je sodelovalo pet inštruktorjev in trije zunanji sodelavci. Od takrat naprej se je projekt samo še razširil, tako lokalno kot tudi mednarodno. Do sedaj smo izvedli skupno že okrog 60 promocij in več kot 500 tečajev, na katerih smo izobrazili več kot 13 500 tečajnikov.

Pri projektu Za Življenje! svoj namen uresničujemo s pomočjo:

 • brezplačnih odprtih tečajev prve pomoči za posameznike
 • brezplačnih tečajev prve pomoči za organizirane skupine (društva, podjetja, šole, organizacije…)
 • promocij na frekventnih točkah po Sloveniji
 • mednarodnih predstavitev projekta
 • izdaje zloženk z vsebino o prvi pomoči
 • organizacije izobraževanj o urgentnih stanjih

16. oktobra 2022 smo obeleževali že 15. evropski in 5. svetovni dan oživljanja. Tako smo kot projekt na ta dan še posebej ozaveščali o pomenu hitrega ukrepanja in znanje širili po Mariboru.

Delavnica v potapljaškem klubu ProDive Maribor (oktober, 2022)

Imaš rad/-a prvo pomoč, rad/-a predajaš znanje drugim, si želiš postati inštruktor/-ica prve pomoči? Potem je projekt Za življenje! prava izbira zate!

Projekt Za življenje! nudi brezplačne tečaje prve pomoči laični populaciji. Zato smo pa tukaj MI – Za Življenje! inštruktorji, ki poskrbimo, da se tudi nemedicinska populacija nauči osnov prve pomoči. Ker vemo, da nesreča nikoli ne počiva, nas kličejo na različne konce Slovenije, da jim predstavimo naše vrednote in znanje prve pomoči. Projekt ni samo gola teorija, s tečajniki se družimo, se pogovorimo o osnovah prve pomoči ter jim to tudi praktično prikažemo. Imamo lutke, defibrilatorje, prav vse, da človek lahko izgubi strah pred nudenjem prve pomoči. Ne učiš pa samo ti drugih s tedenskimi tečaji skozi vlogo predavatelja in inštruktorja, ampak tudi ti ponavljaš in utrjuješ svoje znanje prve pomoči, saj nikoli ne veš, kdaj boš v situaciji, ko boš to znanje še kako potreboval. Zato se ne boj in se pridruži enemu izmed največjih projektov DŠMM in postani inštruktor/-ica prve pomoči in širi naprej naše geslo: ZNANJE REŠUJE ŽIVLJENJA!

Kako se nam pridružiš?

Za pristop k projektu je obvezna udeležba na uvajalnih delavnicah in preverjanju znanja, ki jih organiziramo vsaj 1 – 2 krat letno. Po opravljenem izobraževanju, lahko v projektu sodeluješ kot inštruktor/-ica prve pomoči.

Prijavijo se lahko študentje od prvega letnika MF UM naprej (pogoj za članstvo pri projektu je opravljen izpit iz prve pomoči).

Prijave sprejemamo ves čas, zato nam lahko kadarkoli pišeš za več informacij na: za.zivljenje@medicinec.si ali pa nas obišči na: https://www.medicinec.si/za-zivljenje/ oz. preglej našo Facebook stran: https://www.facebook.com/zazivljenjemb ter instagram profil: https://www.instagram.com/zazivljenjemaribor/.

EKIPA

VODJA, ki vestno bdi nad delovanjem našega projekta: Eva Osolin

ORGANIZACIJSKA EKIPA: 

 • Vodji inštruktorjev, ki poskrbita za razporeditev inšturkorjev po delavnicah: Ana Pirc in Mila Vasiljević
 • Vodja financ, ki skrbi za našo denarno bilanco: Vid Munda
 • Strokovna vodja, ki skrbi za izobraževanja inštruktorjev, organizacijo dogodkov in opremo: Nadja Pitz Durič
 • Vodja PR, ki skrbi za predstavljanje projekta širši javnosti: Maša Marolt

 Ekipa Za Življenje! na svetovnem dnevu oživljanja (oktober, 2022)

KONTAKT

Za kakršnakoli vprašanja smo vedno na voljo celotna organizacijska ekipa ter vodja projekta Eva Osolin.

Več o naših dejavnostih si lahko ogledate tudi na:

• Instagram profilu: zazivljenjemaribor; na povezavi: https://www.instagram.com/zazivljenjemaribor/.

Več o prvi pomoči na splošno pa si lahko preberete tudi na spletni strani Slovenskega reanimacijskega sveta: http://slors.szum.si/

Najnovejše smernice in veliko drugega si lahko prebereš tudi v zborniku Slovenija oživlja 2022: Slovenija oživlja! Priročnik temeljnih postopkov oživljanja za laike.pdf

Projekt Za Življenje! se vedno znova rad odzove novim povabilom. Prav posebno veselje nam predstavljajo šole, ki nas vsako leto znova in znova povabijo k sodelovanju. Ker vemo, da je prva pomoč v današnjem svetu še kako pomembna, z veseljem predajamo znanje prve pomoči učencem tako osnovnih kot tudi srednjih šol. Učenci so zmeraj navdušeni, saj ne gre samo za golo teorijo, ampak tudi za razgibano aktivno delo, ki poteka s pomočjo lutk in ostalih pripomočkov. Seveda pa znanje z veseljem širimo tudi po ostalih izobraževalnih ustanovah, klubih, društvih in dogodkih. 

Kako potekajo naše delavnice?

Posamezni tečaji so sestavljeni iz začetnega teoretičnega dela, ki mu sledi praktični del, v katerem se tečajniki razdelijo v 4 skupine in nato krožijo med štirimi postajami, na katerih vse slišano še praktično utrdijo:

 • temeljni postopki oživljanja (TPO),
 • uporaba avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED),
 • prikaz osnovnih položajev poškodovancev in odstranjevanje tujkov iz dihalnih poti,
 • povijanje ran, imobilizacija zlomov in zaustavljanje krvavitev.

Vsebino tečajev lahko na željo posameznih skupin tudi specifično nadgradimo in prilagodimo (npr. obravnava poškodb s kemikalijami, zastrupitev, določenih obolenj, …).

Udeleženci tečajev so tako mladi kot tudi starejši, ki neizmerno uživajo ob praktičnem prikazu uporabe znanja prve pomoči. Na koncu tečaja so tečajniki zadovoljni, prav to zadovoljstvo pa še posebej razveseli nas, člane projekta Za Življenje!, ki s srcem in dušo širimo naprej naše znanje, kajti vsi dobro vemo, da nesreča nikoli ne počiva in da ZNANJE REŠUJE ŽIVLJENJA!

Če želite izvesti brezplačne tečaje tudi na vaši šoli, ustanovi ali društvu, nas brez skrbi kontaktirajte in odzvali se bomo vašemu povabilu.

Kontaktirate nas lahko preko e-maila: za.zivljenje@medicinec.si.

Informacije o samem projektu pa lahko zasledite tudi na naslednjih povezavah:

https://www.medicinec.si/za-zivljenje/

https://www.facebook.com/zazivljenjemb in

https://www.instagram.com/zazivljenjemaribor/.