Drzni si sanjati in ne pusti nobeni oviri, da te ustavi na poti do zvezd. Na svoji poti pa podaj roko tudi drugim in jim pomagaj, saj je vsak uspeh slajši, če ga imaš s kom deliti.

V tem duhu ponosno v teh dneh praznujemo tudi študentje Medicinske fakultete Univerze v Mariboru. Projekt Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor že od leta 2010, je namreč na natečaju Naj prostovoljec 2016, osvojil naziv Naj prostovoljni mladinski projekt 2016.

Gre za že tradicionalen natečaj, pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja, ki je potekal letos že petnajsto leto in v katerega je bilo vključenih skupno kar 237 prostovoljcev. Razglasitev in podelitev nagrad je potekala v torek, 20.6.2017, v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Dogodek je bil v celoti posvečen dobrodelnosti in prostovoljstvu – lastnosti, ki sta našim članom in članicam zelo blizu. Že od samega začetka namreč med mladimi širimo pomembne vrednote kot so pomoč sočloveku, nesebičnost, ljubezen, prijateljstvo, hkrati pa jim pomagamo premagovati strahove ter predsodke, ki jih imajo do darovanja krvi, kostnega mozga in organov. Epruvetka ima vsako leto tudi več članov, ki si z veseljem vzamejo čas za izvajanje projektnih aktivnosti, so motivirani, dobrosrčni in širijo vizijo ter vrednote projekta. Želeli bi se zahvaliti vsem preteklim, sedanjim in prihodnjim članom in članicam ter vsem organizacijam, ki nas podpirajo in omogočajo naše delovanje.

Ker vse delo opravljamo prostovoljno, nam največ pomenijo nasmehi na obrazih ljudi, ki so prejeli novo priložnost, dar življenja. Da smo pri tem zelo uspešni je razvidno tudi iz številk – s svojim delom smo v zadnjih letih namreč prispevali k opaznemu dvigu števila krvodajalcev ter vpisov v Register darovalcev krvotvornih matičnih celic in vpisov v Register darovalcev organov. Ena izmed večjih vzpodbud za delo v naprej pa je vsekakor tudi naziv, ki ga je projekt osvojil v letošnjem letu. Projekt Epruvetka s sloganom »Podari najlepše darilo, podari življenje.«, naj prostovoljni mladinski projekt leta 2016.

Prostovoljstvo je lastnost, ki bi morala biti v vsakem posamezniku ves čas in ne samo takrat ko je to nujno potrebno. Nikoli namreč ne vemo, kdaj se bomo našli v stiski in bomo potrebovali nesebično, prostovoljno pomoč sočloveka.

Mojca Jarc in Ana Marija Ledinšek